Saturday, September 24, 2011

Bakteria Mesin ATM setaraf tandas awam

Assalamualaikum…

Paling kurang, kita akan ke mesin ATM seminggu sekali tuk keluarkan duit…. Lebih-lebih lagi student PTPTN yang loan dah masuk sekarang.. Lagi lah syok “cucuk” duit kan.. heee

Tahukah anda, bahawa ahli Mikrobiologi di Biocote, Dr. Richard Hastings, menyarankan bahawa individu perlu segera cuci tangan setelah gunakan mesin ATM…

Ini disebabkan oleh kajian yang dilakukan di shopping complex sekitar United Kingdom, menunjukkan bahawa bakteria di mesin ATM adalah sama kadar dengan bakteria di tandas…



p/s : lepaih ni, pakai sarung tangan la nak cucuk duit aww..."mata ke atas, tangan ke bahu"

31 pasang kasut tumit tinggi:

Syazwan Che Deraman said...

heeeee..
geli la nak cucuk pasni.
hehhehe

difficult easy. said...

wahhh! betul lah kan. lagi banyak tangan sentuh mesin atm tu kan.

NA said...

Banyak daripada bakteria tandas? Wah-wah makna lepas dorang buang hajat terus cucuk duit.

-wina1979-

Elih Japahar said...

Tak pe la...pas ambil duit terus je cuci tangan guna dettol haha :)

emy|farid said...

kena la ada cleaner khas utk mesin atm......... tol x?

Kathy Tuah said...

huh! bahaya ni T_T

IMANSHAH said...

ye ke..mak ai, saya selalu je ke ATM

Asyila Zainuddin said...

uish.. kene usung sanitizer la kan? ngee..

MIMIE AIZA said...

waaaa... bahaya sekarang ni

maszull said...

salam soly...wah nak kuarkn wet pun kena pakai sarung tgn yer....
mcm2 bakteria skg kn...:)

zieyzain said...

wahh,..lepas niey kena bawa hand sanitizer laa selalu.ehe..thanxx sharing~

Fathiah Hamim said...

keluar ikut counter je la pas nehh

JIJI YU said...

hamboi.esok gaji.cmne ni

sleeping_maniac90 said...

euwwww..
ak da la blaja psl bkteria n virus nih.. da tbyg bntuk2 deme..
geli mak nokkss hahaha

sue perbs.. said...

alamak.. ni yg kene bhati hati ni nk cucuk duit lpas ni

Anak Wak Mail said...

adoyaii..pergi mesin ATM pon boleh dapat penyakit lah camni..:)

[sutera kasih] said...

teringat H1N1 kan..jangkitan kuman melalui sentuhan hoho

Zul Fattah said...

haha.. aku slalu guna ATM, ok je.. saintis ni, tipu.. ni mesti kaki dvd.. haha

iMBobo said...

wow info baru! sama lah dgn duit kan?duit pun ade byk bakteria..

zahidah seran said...

Alamakkkk....

Gadis Berkaca Mata said...

isyk3.. lepaih ni kene bungkuih habih lew seluruh tubuh nak cucuk pitih yer. hehe

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

hahah..kemain lg nk pki sarung tgn semata2 nk cucuk duit.

kotak bulat said...

xnk cucuk duit lg.. hehehe

syarifahsidrus said...

tak nak ambek duet dah la..huu

monster kecik said...

err..terlalu bnyk bacteria eh? huhu

Bob Merley said...

patut dia letak sinki and sabun sebelah mesin ATM (=

siti kektus said...

lepas ni kena bawak sanitizer ke mana2 saja lah kan. tak pon, pasang singki sebelah atm buat basuh tangan. haha ;p

sergeant keroro said...

bersih sangat camtu, haha XD

NasZ said...

alamak... lepas ni kena pakai full suit angkasawan utk cucuk duit. hehe.

jemput ke blog saya ye?

MOHD NASER.com

Ezad Skytech said...

kena pakai sarung tangan la masa nak cucuk duit kat atm tu..hee~

aimie amalina said...

errrrrr
bahaye nihhh
gune dettol ah pas ni annn