Saturday, November 19, 2011

Ali dan Abu...

Assalamualaikum...

" Ali dan Abu berkawan baik"
" Ali ke kedai membeli makanan untuk kucingnya"
" Abu gemar bermai bole sepak bersama sahabat karibnya Ali"
"siti rajin menolong emaknya di dapur"

See?? .... Zaman sekolah-sekolah dulu, bila nak buat / bentuk sesuatu ayat, cikgu mesti guna Ali... tak pun Abu..... Atau jugak Ahmad..... Memang gelemer sungguh nama Ali dan Abu.... sangat nostalgia.... Memang bangga la sapa yang nama Ali atau Abu tu.... Asyik-asyik buat ayat mesti guna nama depa.....

Kenape ye?

Kenape tak gune nama lain yang lebih komersial?.... Macam Khairul ka, fahmi ka, ape-ape ka..... haishh... Cikgu pun satu.....Bila bagi contoh ayat asyik guna Ali/Abu...... *Mungkin senang nak taruk buat ayat kot....

Kalau contoh nama perempuan yang "legend" yang biase cikgu guna buat ayat pulak "siti" ..... Gelemer sungguh.... Setiap ayat harus ade siti... kalau ade watak lebih dari seorang, tambah lagi pulak aminah.......


P/s : aku ada kawan nama Saiful tapi panggil Abu.... Penyelia tesis aku pulak name Dr.Ali... ^^



21 pasang kasut tumit tinggi:

Mizz ErMa said...

ha ah..betul tu..zaman sekarang nama da canggih2..danish la, damia la..hehe

SiKecilMirmO said...

senang jah hendak di sebutnya... :)

Azzah said...

nama ali dan abu pendek.senang budak2 nak tulis dan sebut

mr.libra said...

kan nombor ada positif dan negatif
kan magnet ada utara dan selatan
so macam tue lah juga dengan nama orang..ada ali dan abu...huhuhu

NURUL AINI NORAZMAN said...

hahha btol2,.klu perempuan plak minah n siti,.hahaha

Ezad Skytech said...

haha...tu la SS..perasan jugak masa zaman sekolah dulu..memang nama Ali dan Abu ni popular la..haha~

nama lain banyak lagi best...hee~

tieykah said...

sebab senang nak sebut

ALI ABU

Syazwan Che Deraman said...

hehehe.saya sokong.
kalo nama perempuan cina plak, ape dah nama yang sering digunakan?.

mei ling?

mumui said...

nanti pening pulak pikir nama yg susah2... hehe... baik gune nama ali abu je...hehe

sergeant keroro said...

sebab mudah nak sebut, haha.

zahidah seran said...

sekolah rendah gitule, Ali..Abu...

tapi time sekolah menengah,time kena buat ayat akak letak nama panjang yang agak glemer2...kehkeh...overrr..

lantak le kena tulis pepanjang...=D

ILA HonEyBuNNy said...

hehe..

masa sekolah dulu ali dan abu la nama glamour buat ayat..mudah..ehehh

ILA HonEyBuNNy said...

hehe..

masa sekolah dulu ali dan abu la nama glamour buat ayat..mudah..ehehh

Saiazuan said...

siapakh sebenarnya ali dan abu? banyak sgt kan digunakan?

syarifahsidrus said...

nama feveret zaman berzaman..hee

cheqwa said...

haha...ali and abu berkawan baik! #takda kaitan :p

Juliet_iRa~" said...

zman da berubah..hee

tp byk je nama klasik y sedap2..:)

NasZ said...

ye la.. baru perasan. hehehe.

Abg Stalker said...

patut guna la nm glemer ckit cm..

"Muhd Afiq Izwan rajin menolong mama nya di dapur" :D

aimie amalina said...

aah kan
kekekekeke
smp cite kat belog pon boh abu dan ali gak
hehehehee

HasrulHassan [HH] said...

Hmm bukan apa, tak nak nanti timbul fitnah .. hehehehe