Saturday, December 10, 2011

Token Plastik biru vs Kad keras

Assalamualaikum....

Dulu
Gambar : Pakcik Gugel

Sekarang


Hangpa semua jangan pelik kalo tika nak naik LRT Rapid KL, depa tak bukak dah kaunter... Semua pakat beratur panjang kat mesin jah... Al-maklum lah.... Dunia sekarang kan makin canggih... Sebab tu la Rapid KL mengaplikasikan kecanggihan tersebut kot...

Bila duk beratur panjang ingatkan dapat lah tiket keras yang biasa kami dapat tu... Alik-alik, dapat token ha sebijik seorang... Mungkin Rapid KL nak mengaplikasikan sistem funfair dalam perkhidmatan mereka... Mana tahu kan... hmm..

Tapi, dengan keadaan token plastik, berwarna biru, amat la ringan, bila ditiup angin boleh bergolek-golek dan lesap.... Ha.... Pengguna jugak kena tanggung kan....

Nak kate tak elok pakai token ni, tak jugak... Tapi tahap keberkesanan dan keselamatan tu kurang sebenarnya.... Mungkin Rapid KL nak semua ade kad "sentuh dan pergi"...Mungkin... Supaya senang tak payah beli token... Macam aku, sentuh je I/C aku, terus jalan....Kalo duit xcukup dalam kad mula lah bising satu stesen.. #Damn

At Last but not least, aku teruja dengan perubahan baru Rapid KL sebenarnya... Daripada bas, hinggalah LRT, semua makin canggih ha.... Canggih-canggih.... Kalo tak salah token ni baru dilancarkan 28 november lalu..(*maafkan hamba kalo tersilap)

P/s : Arghh... YES itu membunuhku...

40 pasang kasut tumit tinggi:

Bro Ahmad said...

touch n go kan ada.. oo sekarang guna tokken pulak

Syuxer said...

teknologi dah semakin canggih..lagi canggih bila cip data peribadi ditanam dalam badan n bila lalu kaunter check in, terus ia tolak baki dalam akaun bank hhehe

Azzah said...

uih,dah ada token..jakun jap..:)

msredcheesecake said...

Token cam lagi senang hilang je kan?

YES itu juga bisa membunuhku....hheee

Lea Isnawi said...

oh gune token pulak

baru taw -.-"

dh lama x turun kl

Picoz Shupalula. said...

dah maju. huhu.. kite dok terengganu, mane ade mende alah tuh sume T.T

FizaFizz said...

saya dah penah guna token tu naik LRT! hehehe..kena beli kat mesin kan? ehehe

Yatie Awang said...

jujur akak cakap ini kali pertama akak tengok ahaaa...

Khairil said...

canggih..canggih...tapi takut ada yang menipu..boleh ke?..

Azham Vosovic said...

serious! semalam masa guna LRT nak balik kolej rasa pelik gila sbbb tak perasan diorang da tukar sistem....

dulu jalan kaki je hahahah

syarifahsidrus said...

yeah.sistem tiket pun dah siap bersambung2.

token tu boleh buat confuse lah.haha

zatul effa said...

syaa adalah antara 1st customer yg pkai token nie ms 1st day dilancarkan..byk msalah gak 1st day..dah la bukan org KL terpinga-pinga how's this thing actually work..tp beberapa kali guna sangat comel je..sebab macam token p main kt game arcade je..heheee..:p

ABU said...

mmg pelik la.. lagi cepat hilang..

Dzarief Zuhdi said...

gua takot bila nak nek rapid or lrt... takot terlepas stesen... lol

sea_lavender said...

Teruja tgk..da mcm nk men game kt funfair je hehe

Nisa Greennnpanda said...

dh lame xnaik LRT, dh ade prubahan lak eh..nsb baik sy ade kad touch n go, hehe..

tp kn, kalo skrg gune sistem token, maknenye org2 yg keje kaunter tue kne buang keje ke? hehehehehe... >_<

Abg Stalker said...

ok gk tu..pki token.tp kesian p warga emas sbb nk kne beratur jgk pnjg2 bli token (funfair).bdk2 muda skrg bkn tahu nk dahulukn org tua.


p/s: nk ikut sy ke PD ke cik soly?hahaha

Miss Purple Ungu said...

lama betul x naik lrt ni
alih2 skrg kad pun dah btukar jd token :)

maszull said...

assalamualaikum soly...mungkin senang digunakan tapi kalau x suka pun kena gunakan juga la kn...:)

Paris Lipton said...

ohoi...yeke...bary tau, lame dh xnaik, takot tekejut beruk ngeeee

Dunia Realiti a.k.a Elih said...

Iye ke ni..entah bila lagi boleh pi kl..tunggu ada kursus je lah hehe

tieykah said...

Tak pandai naik LRT dan seangkatan dengannya

:D

Saddila said...

tak pernah naik lagi -__-'

delarocha said...

itulah, pelik gak ari tu bila nak naik tren putra lrt tapi tak jumpa padahal dah tukar nama rapid... lama tul dah tak naik tren sampai tak tau perubahan

mumui said...

haritu ngan kawan nk p lrt u ke lrt kerinchi blur kejap... haha.. sebab sistem token ni....

siti kektus said...

mungkin betul dia suruh orang ramai beli kad touch n go saja. senang. hehe :)


YES membunuh ea ss? ikat diri kuat2, jgn p yes. hehehe

Ezad Skytech said...

da lama tak naik...tak tahu pulak da berubah...hee~

^^eKaTiKaH^^ said...

dah biasa kune kad bili gune token rase lain..mula2 hri tu ingt org tu slh bg ke.. hehe, cuak :D

Bui Junaidi said...

nasib baik soly g tau..bila dtg KL nnt tak lah terkial2..hehe

Liyana Zahim said...

Mule2 berkajukn gak lat kat star tu tgk mende alah ni.. Hahahahha!

shaFazie said...

akak pkai kad touch n go..
token nie 1 prob kalo tercicir or hilang pyh gak...

K O R I E said...

token ni bley guna unt msuk funfair x?
huhu

Selendang Merah said...

guna token?
first time tengok..haha

Anak Wak Mail said...

wahh..dah bertukar kepada token pulak sekarang,,semakin canggih! canggih ke ni??

p/s: ni mesti kes malas nak jaga kaunter tiket..haha

aizamia3 said...

nape nak guna token.. rasa menyusahkan.. baik guna TnG lebih mudah dan senang..

YES memang membunuh kalau tidak beringat..

zaty said...

really?ohoo.lpsni balik kampus kena gna token laa.ades. huu :)

budak penjara said...

haha..kedekut giler..sbb tu dia wt guna mesin..klu de org yg jaga..kena byr gaji lagi

Nafisya Ismail said...

info yg menarik...

mama-anis said...

pakai token pulak....erm...

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

ohhh dah pakai token plk skrg ni.. semakin lama semakin maju.. baguss kan..