Wednesday, September 21, 2011

Laptop panas

Assalamualaikum...

Pernah tak korang punya PC, panas teramat sangat sampai "mati" sendiri.... Nasib tak malatop ha... Aku punya laptop ni, selalu mati sendiri,kalo keterlampauan panas.... Haisshh....

Kadang memang menakutkan bila PC tetiba aje shut down sendiri.... Tapi aku dah kalis dah sekarang... Tapi bengang jugak, time buat kerja, tetiba laptop sendiri mati.... Nak hangin jap rasenya...



Umur lappy aku dah 3 tahun, biase la tu.... Langkah drastik aku tuk tangani gejala cepat "mati" lappy aku ni, aku beli ha mende alah ni, kasi ekstra cool gitu.... cool la sangat...


Cooling pad..

So, bila pakai menda alah ni, latop aku pun alah bisa, tegal biasa.... :).. boleh la guna sampai banjir air mata.... :)..

p/s : ntah-ntah lappy aku ni ade masalah lain tak.. mintak jangan la wei... aku nak ber"tesis" ni....sila la kuat semangat ye lappy ku..

31 pasang kasut tumit tinggi:

NA said...

Pernah dan tengah alami PC akan tertutup kalau muatnaik gambar daripada kamera.

Kalau PC ada ke pakai coolant tu? Selalu lappy jer kan?

-wina1979-

faridah nazurah said...

hoho dah banyak lappy tu berjasa ye,, selamat bertesis ye :P

AyiLarimA said...

uih, sampai t'padam s'diri lappy Soly? bahaya btol.. jangan smpai meletop dah laa yunk..
Kdg2 kalau gune cooling pad pun macam xde function, better gi service lappy tu..

(nenek iT dah m'bebel)

sleeping_maniac90 said...

ak xd pn cooling pad..
riso lak nnt dia rosak.. huhu

Ezad Skytech said...

heee..kalau pakai cooler pad tu ok la..takde la lappy cepat panas..hee~

Nisa Si Gadis said...

penah2 tpi dulu jer . skrg tak dah . alhamdulillah .

CayZal said...

pasang je ekon kat lappy tu.. settle problem.. muahaha..

Nadzirah K. said...

beli lain je la jawabnye...hehehe :)

aiEz said...

bese klu lptop padam sendiri sebab panas...sbb aie ada check lptop custmer mmg sbb panas..kekadg bila bukak lppy tu kat dlm bhgian kipas penuh habuk,tu jadi punca panas..so pakai cooler lau nak okeh..pastu kalau gne lppy jgn ltk atas tilam..pun akan jd punca pnas jugak..;)

muhamad hanif said...

harap2 lappy anda kuat,

sergeant keroro said...

sabor2, hehe XD

sama la kite, tapi setakat ni ok lagi. even main game kuat :P

Cik RoSs said...

kipas lappy rosak la tu.

saya punya lappy pun macam tu gak!!

last year,hantar kedai member..dia cakap kipas rosak!!

so..kalo tak nak beli cooler...dok depan kipas,lapik lappy dengan buku dan ngadapkan kipas kat belakang lappy..( kat kipas lappy )

saya buat macam tu la,dan akhirnya berjaya!!hehehehe ;)

P/s- usia lappy pun dah 3 tahun!!

Kongsi Apa2 Aje said...

salam perkenalan
sudah 4low kamu...4low kongsi balik yer

urm..masalah prob jgk tu...haha. sblm ni kamu men lappy ats tilam or benda sewaktu dgn yer x?. sthu admin men ats tilam lah lappy cpt panas...lme2 cepat rosak tau...huhu

ingin kongsi entry. sila paste link entry disini. pihak kongsi akan tolong promote kan
http://kongsi-apa2-aje.blogspot.com/p/berkongsi-disini.html

mekasih (^_^)

Dzarief Zuhdi said...

hoho.. sama la ngan lappy aku.. aritu dah nak angkat lappy baru, tapi takut budget lari..

rasanya kipas lappy dah berat sbb habuk bnyk sangkut.. :D

Freaky said...

laptop freaky kalo x pakai cooler memang konpem akan mati

laskar pelangi said...

hohohoh..letak lam peti ais kena try tu..hek3

iPai said...

sebab panas .. bila terlalu panas automatik padam ..

memang kalau boleh, letak laa mengahala kipas n pakai cooler yang bagus ..

n apa2 pun, jangan buka terlalu banyak program dalam satu masa .. tu pon leh jadi penyebab padam juga tuh ..

all the best soly .. heee

(lama dah tak kacau soly kat blog kan)

AcidFlynN Wraith said...

penah gak. letak kipas banyak gak tapi untuk CPU, saya syorkan letak je kipas meja tu kat sebelah cpu tu untuk mengelakkan panas. haha

siti kektus said...

member pernah bermasalah pasal mother board kot. dia mmg jenis malas nak guna cooler fan masa tu. rosak laptop dia. terpaksa beli baru. huhu

Elih Japahar said...

Biasalah laptop umur 3 tahun :) nak kena format dah tu....

[sutera kasih] said...

dear, my lappy dulu kdg smpai 3 hari tak off hihi tu masa dulu la masa study..

if lappy panas sgt, mmg pndai mati sndiri..biasa dh..tp tu la nsb baik ada cooling pad tu..tp cooling pad sy, kipasnya tinggal satu je begerak haha :P

♕ Mr.IX ♂ said...

laptop i pn mudah je panas..guna processor celeron la tu...i x guna cooling pad,,i lapik jer bg ada ruang kat bawah utk udara mengalir...

blog~blog~ blogwalking!! ^__^V
Latest Entry :
1.Malaysia IT Fair di Kuala Terengganu
2.Cave of Golden Rose COllection Download

cheqwa said...

huhuhu...laptop cheqwa cepat sgt panas kalo guna...takot lak jadi macam soli citer tu :(

Azzah said...

pakai gak cooling pad tu.

cik najihah said...

kite paling x suke bile lappy teroff sebab habis ilang moos haha

Terbang Bersamaku said...

bai awk suruh sesiapa yg tau betul kan lappy check lappy awk..
lappy sy pnah kena mcm nie jugak(shutdown sendiri), tp sbb kena virus n graphic card dia rosak..

aimie amalina said...

hehehehe
kene pi servis kot ni cek soli
better pi cek taw
kang haru cek tesis tu
heeee
semoga selmat semuanye ye dea =]

suraiya sofia said...

lappy member macam ni ah...kejap idup kejap mati..xboleh panas..skrg dh beli pc plak...hahaha

0nenanina Vanilla said...

lappy na pon da 4thun..haha..nasib baikla die baik macam na xbanyak ragam.. dok dalam aircond..so lappy sejuk je..ngeh3. klu masih panas beli kipas usb nye..smbil kipas lappy bole kipas tuan sekali.hihi

zahidah seran said...

Akak pun penah jadi gitu :)
24jam online tanpa henti
Skrg bila tgh2 mlm, off lappy bagi rehat
Sambung online gune hp pulak hehe

Liyana Zahim said...

Lappy sy lgla.. Hampir putus dua.. Kahkahkahkah.. Umo pon da nk dkt 5 taun.. Ce bygkan bapak tua lptop tu mmg nmpt wayar2 sume.. Muahaha..