Friday, October 14, 2011

Dinner RM 4.80

Assalamualaikum...

Hari ni, aku bercerita tentang makanan aje eh.... Dalam entri Lunch RM2.70, aku makan tengahari hanya dengan harga serendah RM2.70 sahaja.... Malam ni punya dinner atau nama saintifiknya makan malam, adalah semahal RM4.80.....

Ape aku makan?.... Ni ha.... Bihun tomyam.... yum yum... :)....

Jadi, jika total lunch dan dinner RM2.70 + RM 4.80 = RM7.50.....Aku menghabiskan masa RM 7.50 hari ni untuk mengisi perut...

What do you think?.....

Satu semester ada 14 minggu.... bermakna ada 98 hari... Andaikan 98 hari tu aku makan RM 7.50 setiap hari, jadi aku menghabiskan RM735 untuk makanan bagi setiap semester......

What??....

Gila banyak...........Bukan satu jumlah yang sikit kan.....huhu.........Itu, tak termasuk makanan ringan, dan sebagainya.........Kos sara hidup semakin hari semakin tinggi.....

Konklusinya, tepuk perut, tanye "lapar ke".... hahahaa

Gambar hiasan

Ini, dinner cik little chinta punya makanan....nasi goreng paprik + sirap limau = RM 6

~Ini lah little chinta tu~

P/s : tiba-tiba malam ni belajar kira-kira pulak...

29 pasang kasut tumit tinggi:

Syazwan Che Deraman said...

perhh.
terliur!

Aki said...

pergh.. murahnye makanan?? makanan kat tempat kak Soly tu memang murah2 ea?? pegi kat UKM tu ntah brape kali je.. itupun pegi ambek adik kawan yang dok blaja kat situ.. ^_^.v.. Kalau kat Midvalley ni,hm,gile mahal makanan dowh.. nasib baik kat SA ni murah sket.. ^_^.v..

Elih Japahar said...

Wahh! dah siap buat kira2...bagus soly, teruskan bajeting tu..diet sekali skala boleh mengurangkan kos jugak kekeke..

Azzah said...

kira murah la tu soly..

Nurain Syahirah said...

Sedap nya.....Yummy ^_^

♥Lady Ainaa♥ said...

waahhhh...manyak sedap maa...aishhhh..terliur cek... Tp knp bi hun tomyam tu warna putih???

bobiedanbad said...

menyelerakan

cik najihah said...

waww peberet kite tu huhu

laskar pelangi said...

waaaa..bagusnye dia buat kira-kira.tu makan kat cafe ke?

NA said...

Dulu waktu Kak Wina punya zaman uni, bihun tomyam cuma RM2 atau RM2.50.

Sekarang dah mahal.

-wina1979-

SoLy SoLicious said...

@Aki dalam kampus, ok la :)

@laskar pelangi tak..kt luar kampus.

Terbang Bersamaku said...

zaman jdi student mmg kena berjimat cermat..
sy mase zaman jadi student sgt suka makan tomyam n paprik..

missina said...

kira murah la tu soly,,harga tu mcm zamn2 akak blaja dulu je,,tu harga skali ngan air kan?

K O R I E said...

tetiba lapar ni weh!.
grrr.. bguslah klu dpt bajet
klu korie main makan jea yg rasa nk mkn.. xsampai tengah bulan duit dan kering...

;]

[sutera kasih] said...

nmpk kecil nilainya, tp bila dh didarab, perghhhh...huhu

nini said...

tapi betullah wak..kalau kita betul betul kira...baru kita tahu kita dah banyak membzair tuk makan je...hehe..padahal nanti buang gak...haha...
tu la bedal je kan..kenyang pun kekadang rasa nak mengunyah...hehe

siti kektus said...

kite kalau boleh linit 5 hengget sehari. tp biasa akan lebih jugak. haha :p

Fikri said...

Mkn megi la.. murah. haha.

Nadzirah K. said...

perut berbunyi plak..hehe

Sunah Sakura said...

arghhh! sis datang sini pagi2 dengan perut lapar!!!

JIJI YU said...

takkan tiap2 hari ko nak melanta benda yg sama dalam satu sem

iszieylyanziy said...

seriously,,nampak cam sedap!

sergeant keroro said...

Sehari standard rm10 la, hehe. Untuk makanan saje tu, hehe

sergeant keroro said...

Sehari rm10, makanan saje tu. :P

Ezad Skytech said...

kira murah la tu SS...hee~

EyRa OmaR said...

nasi greng dging merah....sodapnnyer.terliurrrrrrrr nie

mr.libra said...

siyes......nasi paprik tue nampak macam sangat3 sedap...^_^

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

bihun tom yam! pebret ca..huk3.... :)

zaman study mmg bnyk habis duit kat mkn kot.hehe..tp bila dok umah sewa kurang sikit sebab kitorang selalu masak.collect duit every week untuk beli brg dapur..sangat best! :)

Run Away said...

memang mahal harga makanan skrg...tapi nampak best bihun tu....;d