Thursday, October 13, 2011

Pijak di bumi yang nyata

Assalamualaikum...

Berpijak di bumi yang nyata..... Bukan kah selama ni, kita dah pijak pada bumi nyata ke?.... Iye..betol la tu..... Tapi kat sini penjelasan yang lebih logikal ialah, orang yang tak berpijak pada bumi yang nyata ni di ibaratkan macam orang yang lupa diri la ...istilah kasar "lupa daratan"

Bila kita di atas, kadang kita lupa insan-insan yang berada di bawah, terutamanya insan yang banyak berbudi pada kita sehingga kita di atas... Zaman moden serba canggih macam ni ade ke orang macam ni?....Ada... Cuba lah carik di persekitaran kita ade ke tidak....kalau takde, Alhamdulillah....

Macam kisah dongeng si tanggang.... tapi dia lagi kejam sampaikan berpura tak kenal kedua ibu-bapa dia.... Tapi ni, kes lupa daratan (istilah kasar) la.....





So, even u r PEGUAM ka, PM ka, apa ka, berpijak la pada bumi yang nyata dan ingat lah pada mereka yang pernah berjasa dan berbakti pada kita sehingga tahap pencapaian kita sekarang..:)

Aku sangat berharap "dia" akan membaca entri ni walaupun dia tidak kenal aku, dan suam-suam kuku aje aku kenal die....haha

Thanks blogger hebat YUA for giving me this idea..:)

P/s : Berangan lebih mix kan BM dan BI dalam entri.. Sila lah berpijak di bumi yang nyata wahai cik Soli !!!

25 pasang kasut tumit tinggi:

Bui Junaidi said...

sll jumpa org suka cakap bangga diri ni..nk tau bui buat apa..bui lagilah puji2 dia..tak baikkan bui..hahahaha

Syazwan Che Deraman said...

dah la tak berpijak dibumi yang nyata..pastu, malu plak pasal mak ayah.
hmm.

JIJI YU said...

ko pijak dgn selipar tinggi engko eh

Yatie Awang said...

hahahha...ayah ni, kacau daun betullah....

masih ramai lagi manusia begini, di bumi Allah ini

siti kektus said...

aih. ada saja prang macam tu. tak kira tua muda. ada je. hmm.

So Shy Lady said...

apalah nk mninggi diri sgt hdup d dunia ni, kan

doakn sj moga insan trsbut sdar n brubah nnti

siti kektus said...

aih. ada saja prang macam tu. tak kira tua muda. ada je. hmm.

Nadzirah K. said...

ni maybe sebab x tak nak kalah dengan orang lain la ni..lg satu tak bersyukur..hehe

Elih Japahar said...

Berpijak dibumi yang nyata..tak payah nak tinggikan diri, hidup ini umpama roda..mngkin kita diatas, pas tu akan ke bawah pulak...pikir la sndiri kan :)

♥Lady Ainaa♥ said...

hebat macm mne pun kita ni, nak bangga pe pun sekali pun..ingatlah, berak masing2 busuk juga... *sori agak terkasr but memang kenyataan*.. so xyahlah nk menipu org len...bangga dri..hurm, bhgiakah begitu??

yua said...

satu harapan aku : dia berubah menjadi diri sendiri... xperlu nak fake sgt dlm dunia IT ni. dgn org luar, dia boleh lah nk menipu, tp dgn kita hok mmg kenal ye personally, jgn harap boleh ditipu. kdg2 aku sian gak ke family dia.. hmmmm...


p/s : 'blogger hebat' = ayat sindir molek hahaha.

missina said...

hermm memg camtulah perangai diorg,,kdg2 yg ckp besar ni tak hebat manapun,,habuk pun tarak

NA said...

Yer betul tu sentiasa ingat bumi yang dipijak.

Kena ingatkan 'dia' tu, Soly.

-wina1979-

faridah nazurah said...

dah biasa dah jumpe manusia macam ni

NasZ said...

baru je jumpa org camni semalam. hehe.

MOHD NASER.com

budak penjara said...

kau silap tu..org yg x berpijak atas bumi yg nyata ialah tok wali..tau tok wali tu sape??hehe

Aki said...

Itulah kalau Aki nak buat lawak,daripada AKi kenekan orang lain,baik Aki kenekan diri sendiri.. lagi comel.. :-p.. Kan Kak Power Rangers Pink Soly.. :-p..

[sutera kasih] said...

Ya Allah jauhkanlah perangai busuk tu dari kami semua huhu

merahitujambu said...

ada lagi ke org mcm tu???

Marina said...

orang macam ini masih ada di kalangan kiter...tak payahla nak membangga diri, kiter sesama manusia saling memerlukan satu sama lain, kan?

Bro ahmad said...

betul berpijak kt tanah je...ada tanggang moden lebih dashat dari zaman dulu kala...tapi zaman sekarang sifat keibuan kurang dan didikan duk cari kemewahan harta benda salah satu punca..kaji dari akar umbi jugak ok.

Derus said...

manusia kan pelakon yg terbaik...:)

Terbang Bersamaku said...

yup, betul tue..stuju dgn entry nie..kt kena hargai jasa setiap insan2 yg pernah membantu kt..

aimie amalina said...

=]
selalu ingatkan diri yg hina ni
sedar diri

mizzkechique said...

sile sedar diri!!! haha