Monday, October 31, 2011

Sekolah Vs Universiti

Assalamualaikum..

Hari isnin ni, tetibe aku teringat zaman sekolah dolu-dolu....

Zaman sekolah dolu-dolu :

Bangun gelap pagi.... siap-siap pergi sekolah...Pakai xyah fikir memang pakai uniform sekolah je...

Time belajar, cikgu duk suap-suap dengan ilmu sampai kenyang... Kalau tak paham, selagi tu cikgu duk terang...

Kelas tambahan tak terkira... Weekend je, kompem ade kelas tambahan... Siap kena denda sape-sape tak datang.... Begitu cakna cikgu pada anak-anak muridnye supaye berjaya...

Lagi, setiap minggu mesti kene buat nota, cikgu nak cek... Sampai macam tu sekali... Cikgu pulak, tanak nengok nota cincai-cincai je... Nak kemas-kemas, colourful...Haishh..cikgu ni, cikgu ke, saye yang bace...hihihi.....Cikgu buat tu supaya nak kite rajin nanti, ilmu mudah masuk sebab dah belajar then buat nota lagi..

KINI

Di universiti :

Nak gi kuliah pening kepala hari ni nak pakai baju ape... Kadang duk pikir 2,3 jam depan almari nak decide pakai baju ape.. motipnye takut tersame pakai dengan minggu lepas... Aiii....zaman sekolah baju uniform tu je kan....

Zaman u ni, lec tak main suap-suap macam cikgu.. Masuk kuliah, hangpa nak tidur ka, hangpa nak borak ke, peduli ape lec... Tapi ade jugak lec yang still caring-maring macam cikgu sekolah...

Kat U, kalo malu mengaku tak paham lec tak ulang dah... Lagi kalo malas berjumpe dengan lec, memang sesat smpai sudah la jawabnye...

Bab2 buat nota pulak, hangpa ingat macam sekolah kena wat nota ni... Semuanye terpulang pade kite .. Nak buat, tanak buat, suke hati....

adat resam duk sekolah nan universiti lain.... Pandai-pandai le urus diri.... Dah besar kan kan... takkan nak kena suap lagi...tet

p/s : cikgu zaman sekolah dulu selalu pesan, jangan menggatal time sekolah... Nak cari girlfriend, boyfriend , carik kat Universiti... tapi aku rase tak leh pakai dah... kat U, semua dah ade GF, BF... cam ne tu cikgu ? haiishh..

29 pasang kasut tumit tinggi:

farahin nasir said...

hahahhaaa.. cikgu2, sbnrnyer kne carik bf or gf kat time sekolah lah.. heee..:)

anismelon said...

betul betul..setuju..nak pandai..nak ilmu lebih pandai pandai lah cari lect..weee

miss kinah said...

hehehe..betul gak tu..dah masing dh kapel time sekolah..

bab nk pilih bju pun satu hal..bukan stkat tkut sme cam last week.tkut sme dgn org pon sme..hehehe

✿ Cik Nisa ✿ said...

sgt berbeza . betul tu , dulu cikgu nisa pown ckp mcm tu jugak .

Diana @ bilakukatacinta said...

tulah..cikgu tu propa jek kan??

tp sis..masuk2 u jek..dah jd freshie glamer (persan OK..)....ada jek orang nak wat gf (perasan lagi)..siap berebut2 lagi (double triple perasan..).. Last2 jodoh bkn ngn BF zaman U...hahaha

Fathiah Hamim said...

haha sampai 3,4 jam ke? fa pk sementara nak tido.

AcidFlynN Wraith said...

yang ada bf/gf time kat u tu sebab sebelum masuk, jadi junior, single lagi kan hahahah yeah2... tu baru bab belajar. Kalau bab kije? macam mana lak pulak kan kan hahahahah

Faz Abas said...

universiti vs kerja? lagi mencabar... so, enjoy your uni life :)

Tentang Kita said...

setuju ngan soly...masa sek kena suap jer...time kt u bertungkus lumus duk cri nota sendiri smpai time nak exam dah x tau nota mana yg perlu di baca

Anak Wak Mail said...

time U,,masa ni lah time nak cari bakal suami..haha..:P

Nadzirah K. said...

hehehe...aetuju sangat2...

hira said...

cari masa dah kerja. hahaha. sabar je la~

Asyila Zainuddin said...

ahahaha.. kalo kite plak, pakai rembat je baju kurung pape pg tu.. senang.. ngee..

Yayan. said...

setujuuu~ hari2 tengok depan almari ckp takde baju nak pakai padahal banyak je baju tergantung depan mata ;p

aimie amalina said...

hehehehee
sangat la betol
jangan la di rindui apa yg kat jadi kat sekolah berulang kat U kan
kekeke

kene pandai bawa diri =]

Marina said...

sangat culture shock ketika menjejakkan mase di U....tapi yg bestnyer esok nak exam ari ni boleh layan CD lagi..hehe..

aleen aiden said...

masa sekolah dulu kelas tambahan punyela padat sampai tghari xbalik rumah.tukar baju kat skolah je.petang da nak senja baru balik.hu3.nostalgik sungguh!

Anum said...

setuju2
hehe

Bro ahmad said...

betul tu..kalau tak terurus berkepit je dengan mak bapak kt rumah

Munna said...

hahaha cari la di zaman kerja plak soly, untung2 dpt engineer ka, lawyer ka..doktor gigi ka...haha

BlueiceButterfly said...

~tapi dah masuk u lecture pulak pesan nk cari jodoh masa keja..belajar dulu..:)

diana said...

mana yang best???:p

masa sekolah best lagi..kan????

Munna said...

*soly, blog munna dh tukar url tau,hope soly luangkan masa kejap unfolo blog sy n folo smula di url baru www.munnafendy.com

thanks soly =)

Rosalia said...

btl tu. tp alhamdulillah leh biasakan dh :)

Fikri said...

Haha.. nice. sekolah mmg best. ari2 sarapan. kat U kdg2 ja sarapan. selalunya tak sarapan pn. haha.

bobiedanbad said...

dua zaman yg menyeronokan :)

ArulchelseA said...

zaman sekolah palig best..tp masa sekolh dulu2 nk keja lak..masa keja nak sekolah blik..pelik btul kih kih kih

Ezad Skytech said...

rasanya dua2 best kot...kalau la boleh kembali ke zaman2 tu...kan best..(^^,)

Syuxer said...

kat kolej syuk, jangan arap nak tido..huhu..

masih ada stok GF dan BF tuh..try cari sampai dapat..heheh..ramai single kat sana hehe