Tuesday, October 25, 2011

Sindrom biasa bila nak menaip sesuatu entri..

Assalamualaikum....

Aku nak share masalah aku bila nak menaip entri... Tak tahu lah kot-kot hangpa semua senasib dengan aku ke tak...



Bila nak menaip entri :

Tak confident pulak
rasa macam nak tulis tentang sekian-sekian... tapi takut takde orang nak baca... Ok..Cancel tulis..

Tulis padam, padam tulis.
Kadang, dah sampai separuh duk menaip entri, tetibe padam balik.... Tak yakin dengan cerita ditulis, jugak lari dari tajuk atau perenggan atas tulis mende lain, perenggan bawah tulis mende lain... then delete pulak post tu..

Save draft..
Tulis kemain panjang berjela, bila nak publish rasa macam erkkk, emmmm, takpelah, simpan je lah dulu.... Pernah alami macam tu?.. aku selalu kot..hahaa..

Kering idea.
Perkara biasa sebenarnya... tapi banyak aje petua nak menaip entri kalu kekurangan idea.... lepak lam toilet ka, pi sedut angin kat luar ka, pi skodeng-skodeng blog orang ka...macam-macam la..

Spelling Error

Perkara biasa leteeww... Malam tadi, aku nak tulis "ayam penyet" jadik Ayam penyek..amik ha..haha.... nak tulis menagis, jadik mengis.... biase leteewwww....

Menaip lama kemain

Mula menaip jam 10.30.... Jam 11.15 entri tak lagi terpublish.... Duk ejas ayat itu ini, duk preview tuk diri sendiri sampai puas.... Last-last jadik 1 jam ambik masa tuk hasilkan 1 entri... Haishh...Such a waste time lol.... (entri ni dihasilkan selama 20minit sebab banyak sangat pikir)

Penyelesaian aku, bile tak tahu nak mengarang panjang entri ape, aku pi tayang gambar... Sebab orang lagi suke komen gambar berbanding entri panjang berjela...

P/s : Esok Deepavali weh.... Nak pergi beraya rumah sape dulu ni...ade cadangan?....hahahahaha

36 pasang kasut tumit tinggi:

Rosalia said...

hahha.sme la.:(

JIJI YU said...

aku ada satu sndrom je typo

Faz Abas said...

entry spontan yang best sebenarnya, jangan buang masa lama2 menaip entry nanti tak siap keje lain, kecuali memang takde keje ler...

jumpa blog soly solicious kat kelab blogger tadi. nanti singgah www.kisah-dan-kasih.blogspot.com. bila dah singgah, komen sekali, ek.

siti kektus said...

kadang2 sampai 2 jam pon pernah ss. asek adjust je mana yg tak berkenan. hehehe

aha, mai lah datang uma beraya. kite kan malaysia. hehehe :p

AcidFlynN Wraith said...

Kering idea? masuk contest. tak payah nak taip banyak2 heheheh

Aki said...

ho ho ho.. Kak Soly tu!!.. Aki pula,tak kesah,orang bace ke tak, main taip je.. Ha ha ha.. Aki kalau menaip entri aki yang special sikit,memang akan ambik masa sikit ar.. dalam 4-5 jam camtu,sebab nak edit gambar lagi.. tapi kalau entri biase,taip 20 minit,publish.. takyah nak pikir2.. :-p.. ha ha ha..

shaFazie said...

soly..azie pun sama..lagi 1 habit azie kalo menulis mesti ada(dot.....)dh biasa tk leh tinggalkan hehe

shaFazie said...

soly..azie pun sama..lagi 1 habit azie kalo menulis mesti ada(dot.....)dh biasa tk leh tinggalkan hehe

Syakirah said...

setuju2!

budak penjara said...

xnk kering idea..jgn taip entry pnjg2

aimie amalina said...

typo!
yeeee...mang suke typo
yg lain2 tu kekadang je
hehehehe =]

cik helena said...

sindrom yg selalu berlaku kat kite adalah,.taip taip padam.hahaah

pastu kan.taip save draft kan..pastu dah lama2..eh dah lama la tak sesuai publish dah.dah terbiar..hehhee

emy|farid said...

nak tulis, tulis je, merapu ke tak pe, taipo ke tak pe, orang tak nak baca pun tak pe. janji personaliti sendiri. lantak org nak cakap pe

Sunah Sakura said...

ada gak jumpa satu blog ni..letak gambar besar gedabak, then cite sikit bape baris aje...macam...nice lah~ sebab orang tak yah baca lama sangat kan..

✿ milly molly ✿ said...

wah! terbaek.
mmg selalu ade perasaan camni. huhu

mizzkechique said...

hahaha..yg save draft tu selalu buat..

Syuxer said...

spelling error tuh syuk alami selalu..

belasah je post entri..insyaAllah akan ada orang baca punya..janji entri tuh tak mengarut hehe

ir yien 9897 said...

yien nyer save draft kemain bnyk dah..hehehehe

Nadzirah K. said...

hahaha...same la kite. :)

bobiedanbad said...

sindrom yg hampir2 samaa hehehe

merahitujambu said...

SY PERNAH RASA MACAM TU TKT TULIS ORG MELUAS SY SAVE DRAFT..HEHEHEH..

My Name is Mar said...

LIKE!
Tau takpe..
1entri memang taip berjam2..
Tapi takde lah panjang mana pon sbnrnya..

hira said...

saya ada penyakit M je. haha :D kadang-kadang kering idea tu boleh jadi juga~

Ezad Skytech said...

hee...save draft tu biasa la..typo tu kadang2 tu ada jugak..heee~

Zul Fattah said...

yg lain semua sama.. tp kering idea tu bukan aku ... sebab aku banyak benda nk tulis.. cuma masa tak de.. haha

zahidah seran said...

kadang2 kemain draft dalam kepala, sambil2 buat kerja lain.
tapi bila taip buntu jugak..hehehe..

you are not alone,soly...=)

Atiqah Wadiah said...

haha~sindrom tuh bese lah kan dlm kalangan blogger2..tp kan awk,awk tulis je apa awk nk tulis..org baca ke..org x baca ke..tuh blkg kira..jnji kita puas hasilkan entry t'sebut.. :)

Anak Wak Mail said...

haha,,samalah,,selalu jugak ada masalah tak konfiden nak menulis entri..bnyk giler draft sampaikan..haha

diana said...

masalah sejagat tu..
ekekek...

buat ringkas2 sudah la..
fokus pada satu point sudah..
lepas tu kembangkan jadi cerita..
itu lebih buat orang paham dari letak 9,10 point tapi tak dak sapa nak baca..

DoodleLicious said...

kalo saya, nak melukis jer 30 minit, nak cari idea..bejam2..

pastu org lain copy dua saat jer..

Clara said...

Nak menaip pown kne dapatkan idea dulu baru boleh taip..

kalau tak. Tak berupdate2lah gamaknya...

huhuhu

NasZ said...

masa idea banyak, saya tulis laju je. hehe. kadang2 kering gak idea.

saya cello191 said...

tayang gambar lg menarik..^^
jg terlebih suda..huhu

missina said...

betul2,,same gak mcm kite,,kdg2 tak taip lgsg sbb tenet lembp,,,itulah yg plg gerammmm!

maszull said...

assalamualaikum soly....n3 yg simple tapi kekadang tu mmg x ada idea....

wah dah ada plan nak beraya ke esok....

Lyana M said...

klw sy kan kak,
sy hentam je tulis ape bnde yg ade dkt kpale even tau org takkan bce.
sbb bg sy blog tu lebih kurang mcm diari la.
nty ble bce2 balik post lme,
kdg2 ketawa ble teringat smue yg pnh jadi.
tu bg sy la.
;D