Saturday, July 30, 2011

StoriNori : 3 perkara yang saya suka tentang ramadhan

Assalamualaikum............

Pejam celik......celik pejam........Tinggal sehari lagi kite nak beraya!!!!.............opppssss............Berpuasa la............heeee.............Nak raya kena habis puasa sebulan...........Kalo tak cukup, tak boleh raya !!!.................... teeeeheeeeeeee.........................

Apa yang menarik yang paling aku sukerr bila bulan puasa ni :
  • Terawih
Setiap malam aku ditemani adik nan mak berkedek-kedek jalan kaki ke masjid........... Kena pergi awal-awal...........Nanti kalo pergi time azan, malu bila jumpe lelaki-lelaki tak kira muda/tua/remaja/bayi ka yang berkumpul depan masjid buat mesyuarat tingkap sambil mata jeling-jeling intai awek2 cun jalan kaki nak solat terawih....huhuu..............(macam ayat bombastikyang ditokok tambah semata...hahaha)...........

Masjid kat kampung aku selalu buat 20 /10 rakaat........... Tapi, kebiasaanya habis je 8 rakaat bising la masjid tuh dengan tapak kaki orang berlumba-lumba nak balik..............tak tau la den,ape yang depa duk kejar........huhuhu..........Time kecik2 dolu-dolu aku selalu buat 8 rakaat............tak larat.....teehee......sekarang dah besor panjang, sembahyang sama-sama habis la.............
  • Juadah berbuka puasa
Bila mak aku bukak topik juadah "berbuka" aje,kami adik beradik duk berbalah............Nak itu, nak ini........Kalo boleh, segala macam makanan nak ade depan mata time berbuka..............Isyykk3......InsyaAllah akan coba di kontrol pada ramadhan kali ni..........teeeeheeeeee............
  • Mercun
heeee..............walaupun diharamkan mercun ni, aku still pelik bin ajaib nape lah budak-budak ni still senang aje beli mercun ni............. Tapi aku ni eksen aje lebih.......penakut..............paling berani tahap dewa pun aku main mercun bawang aje................Alaaa, yang letop2 bila baling atas lantai tu.......Macam bunyik macam menumis pulak.................Sebut pasai mercun ni, macam-macam ade name Mercun bola,mercun naga,mercun lalat, ............macam-macam la...........dah naik pening aku nak mengingat....banyak sangat,.......hahahaha............

Heee.......Macam-macam sebenarnya perkara-perkara yang manis boleh berlaku time ramadhan..................... Tapi, kelainan kali ni, aku puasa 100% ramadhan aku adalah di rumah.........Takde kuliah/kelas/assigment yang memberatkan kepala.................im FREE........kan cuti sem..............heheheee.........................

So, kepada adik-adik bersekolah, jangan jadikkan alasan kerja sekolah berlambak untuk tidak pergi sembahyang terawih...............Lagi satu, jangan pulak balik sekolah minum air sebab kepenatan........Manelah tahu kot lupe ni bulan puasa.................heeee.............ADIOS!!!!!!!!!!

21 pasang kasut tumit tinggi:

zeeck said...

yess same!!! sebulan puase dirumah ;) sebab tu z benti keje XD cheewah~

farah hanim said...

wahhhhhh..suke2 jugak der solat terawih,pas solt g moreh..hehhe
dpt g bazr ramadhn..byk food sedp2
hehe ^_^

TYNTHA LANA said...

haa..time ramadhan suka joging habis2an..dpt turun berbelas kg,kahkahkah

Dzarief Zuhdi said...

pergh.. awek hot stuff kat kg.. haha.. pegi surau awal la bagus .. ble dok saf no 1.. dapat pahala lebey.. :D

mumui said...

walaupun mui xberpuasa... tp suke p bazar ramadhn tu...heee..

fieha said...

sy pon suke bila terawih..ramai kan kat masjid /surau..kalo hari biasa x ramai mcm tu.. :)

ila said...

juadah berbuka puase tu semestinya

Addin said...

ala kena puasa + raya kat kampus je ~ huhu :(

cucu umie said...

terawih paling best.. i like it..hehe

iPai said...

hee, suka terawih !!!


n mercun ada lagi ke skrang ni .. kat sini kadang2 ye ada .. kadang2 ye takde .. tp macam nak pupus dah .. uhuh

Ezad Skytech said...

dapat jugak puasa kat rumah tahun ni..hee..

mercun..mesti ada jual la setiap tahun...(^^,)

Luqeem™ said...

slamat berpuasa dan beraya! :D

cheqwa said...

selamat menyambut ramadhan almubarak.saya tak sabo nak makan moreh.kekekeke ^_^

sergeant keroro said...

yang first tu memang paling best XD

Luqeem™ said...

bli simple2 je utk raya..XD

hira said...

hahaha. semua best kecuali mercun =__________= tak seronok untuk didengar. hoho. selamat menyambut ramadhan al-mubarak :)

My Name is Mar said...

Suka makan FREE kat surauuuu...
Ha-ha-ha:D

Untung ke jadi SILENT READER?

NurFahz said...

selamat menyambut kedatangan ramadhan..n selamat berpuasa tuan belog =)

selendang merah said...

selendang suka terawih dan berbuka makan banyak2..hehehe

Lulu Caldina said...

Selamat menyambut bulan ramadan..
Selamat berpuasa.. :)

kotak bulat said...

slmat mymbut ramadhan esok.. hehehe..