Sunday, July 17, 2011

StoryNory : Anak

Assalamualaikum................

Selamat petang.............. Hari ni, Alhamdulillah Allah anugerahkan hari yang cerah................... Aku punya entri hari ni, berkaitan dengan anak..............Aku nak cerita pengalaman aku jaga anak saudara dari yang pertama sampai yang kelima dah................3 anak kakak aku, 2orang anak abang aku............

Pengalaman aku jaga anak kakak aku, walaupun depa ni hiperaktif teramat, alhamdulillah, berjaya jugak aku bela sampai dah masuk darjah 1 dah sekarang....... kakak aku, biase tinggal lama anak-anak dia kat kampung ni, bila dah nak bersalin,.,.......Takut diganggu pulak baby baru tuh.........Sebab tu, baby bongsu kakak aku ,kurang rapat sikit nan aku sebab tak biase kena tinggal lama.......Yang paling kena tinggal lama, si sulong la.........

Itu ragam anak kak aku...........Anak abang aku ni, korang tak tahu.......Lagi dahsyat............Tanak berenggan langsung dengan ummi die.......... Pantang hilang sikit Ummi die, terus menangis tak henti.....kecuali bawak jalan keluar rumah,barulah senyap............ Dengan Abah sendiri pun boleh nangis, dengan kami ni apetah lagi............


At last but not least, sebenarnya, cerita ni bukan ku kongsi semata-mata, tapi pengalaman yang berharga ku kutip ketika bela ke-5 5 anak saudara aku tuh........ Cabaran pelihara anak zaman kini dengan zaman dahulu........Cara hidup anak-anak kini dengan anak-anak zaman dahulu........Mak aku banyak cerita, sungguh jauh bezanya........... Even, cara mak aku dan kakak aku pun dan berbeza bila jaga anak.............

Tapi perkataan "anak" tu pun dah membuatkan kite terasa seram sejuk kan.......yelah.....tanggungjawab yang sangat besar untuk membentuk sehelai kain putih...........Di akhirat kelak, Allah pasti soal setiap ibu dan bapa, bagaimana kita didik anak-anak kita semasa hidup didunia...............So, aku berharap sangat pengalaman aku sekarang boleh aku guna tuk mase depan............

15 pasang kasut tumit tinggi:

misskawaii said...

uishhh ! memang. anak sedara MZ nakal dia semacam. marah cmane pun dia wat tak tau je.

tiefazatie said...

hihi...comel2

i'm ezza haniza said...

saya takde anak sedara lagi! :(

Nurhasliza Jeffry said...

Saya ada dua anak sedara, Yang sorang umo dua tahun lebih. Skang dah pandai menunjukkan belang kenakalan. Tak padan dengan pompuan. Mujur yang sorang lagi tu baru umo sebulan lebih. Lelaki. Kene siap sedia jela dia dah beso nanti. Hehe.

Elih Japahar said...

wahhh! dah nak timba ilmu menjaga anak yer...bagus2,bljar awal sblm berkeluarga sendiri..!

MSS said...

ada bakat...wah3 *jatuh hati, tiba2* =P
comel je..

NURUL AINI NORAZMAN said...

dah ada ciri2 ibu la soly,.hahah

Far8 budak baik said...

zmn kanak2 dulu..
dgn kanak2 skrg ain ehhh
pehhh nnti kau dah kawin
pastu dah dpt anak..
mmg dah tahu dah nk buat ape..
hahaha

FyzaLovato said...

ade ciri2 dah tu.bile lagi nak kawin? ahaha

JIJI YU said...

hamboi hengko ..mmg betol2 berbakat beso ni

missina said...

pglman sekrg bleh guna nanti,,,memg tk rugi,,,bagus2 dh nmpk ciri2 keibuan tu,,,

...Minah BluR... said...

same ngn MB. tapi MB takde ank sedare juz spupu hehe. kebyknnye MB jage time cuti2 sekolah.. ANAK satu tanggungjawab yg besar.

mizzkechique said...

dr situ la dpt pengalaman.. dh ada anak sendiri nt senang... =)

MK jg anak buah mmg letey, tp best...

iPai said...

wah .. kira dah pro nieh .. bab2 anak ni mesti dah terer sudah .. uhuh .. hebat2 ...

sergeant keroro said...

hehe, ada gaya mak da XD