Monday, July 18, 2011

StoryNory : apa yang anda rasa bila..........

Assalamualaikum.....................

Selamat tengahari/petang ............ dah makan belum.............. Heeee..........Sebelum ni, tika aku berblogging, aku singgah ke bebrape buah belog, dan aku dah jumpa berbagai-berbagai jenis entri yang di"publish"kan...............Aku ni jenis , "open mind"............. Aku baca je semua entri-entri korang yang terbit kat dashboard ni........Cuma yang membataskan ialah masa korang update entri, mungkin time tuh aku pulak tengah mengasuh anak ke, basuh lampin budak ke, masak nasi ke, tidor ke, jejalan ke........



So, kepada-kepada bloggers dan jugak pada diri aku sendiri, Antara persoalan yang membuatkan aku tertanya-tanya, bermula dengan ayat "apa yang anda rasa bila................................."

  • Takde sape pun nak melawat belog anda,
  • Bila anda update belog,Tiada siapa yang peduli Entri anda, atau ayat kejam takde orang pun terhingin nak baca,
  • Penat berjela-jela anda wat entri, takde sorang pulak yang sudi tinggalkan komentar kat entri anda,
  • Apa yang anda tulis, orang lain pulak duk maki,duk sebuk mengumpat anda di belakang,
  • Penat-penat anda buat entri pasal panjat gunung everest (andaian shj) tetapi orang lain copycat entri tersebut,
  • Anda dah follow belog sampai 3000++, tapi yang follow belog anda hanya 50 ,
  • Penat-penat mikir adiah buat segmen,GA,kontes tapi penyertaan 0,
  • Anda rasa blog anda dah "hot" macam Fatin liyana tapi tetap takde sambutan,
  • Anda join kontes cambest,hadiah juling bijik mata, tapi sampai sekarang belog tuh sunyi je tanpe sebarang khabar,lagi kejam, belog tuh, tukar link,tuke name...perghh...sentap
  • (banyak lagi la)


Sebenarnya bila seseorang yang dah berada dalam dunia berblogging, soalan2 ni lah yang sering bermain di minda kan...............So, ape yang korang semua rasa kalo list-list di atasberkaitan dengan diri korang..........

PERINGATAN : list-list tersebut, bersifat general......Usah terasa,usah amik peduli......Aku kongsikan kepada sebagai membaiki keihklafan diri yang serba tak sempurna ni..Harap maklum.

26 pasang kasut tumit tinggi:

Freaky said...

dalam banyak tu, freaky hanya fikirkan mengenaik 3 perkara pertama tu je.. akan cuba fikir dan berusaha mengatasi 3 masalah pertama tu.. yang lain tu lantak la

siti salwanie said...

sy rase bangga..aauuchh

::Miss Hearty:: said...

payah jgak jd blogger nie kan kalo xpndai bwak diri :)

Tentang Kita said...

Ada betulnya jugak...bila xde sorang pun perasan kita de wat entry...sadis sungguh...x boleh nak 24 hour ngadap Pc tuk berblog..

Munna said...

yg lain2 tu xbape amik pot sangat...tp tang copycat tuh mmg hangin la...habis puting beliung suma kuar =.=*

Elih Japahar said...

Apa yg paling penting kena berfikiran positif k..banyak sgt soalan ni sy jawap 1 dan 2 je..:

apa yg sy rasa bila tak ada sape pun dtg melawat,mestilah sedih tp ianya menambahkan semangat berblogwalking lg pas tu..

apa yg sy rasa bila tak ada nak baca entry, mmg la rasa hampa tapi bukan tujuan utk mdapat populariti..kita berblog atas minat dan pengisian masa..lainlah kalau mmg full time blogging..tak pe, SEO kan ada..ping je lah blog tu,mesti ada dtg punya la :)

Подтверждаю said...

as salam..
hehehe~ tanggapan tu, ada benarnya, tapi..soalan2 kat atas, kalau terlintas dalam otak pakcik, cepat2 tolak tepi.huhu~

kiranya takde kaitan sangat la pula dengan pakcik.hehe~

pakcik tak kisah semua tu. asalkan, sepanjang blog ni wujud, ada yang datang baca isinya. lagi bagus, faham dan amalkan

;)

kalau dah ada update, tapi takde sapa yang peduli tu, tu kan hak Dia nak menentukan apa yang kan berlaku. kita? berusaha,tawakkal dan redha je.

;)

apa yang pakcik rasa kalau list2 kat tas bermain dalam minda pakcik?

pakcik rasa nak senyum je ;)

by: fadzli-rt

Amy Syaquena said...

amy setuju apa yang awak knyatakan di atas...tapi x semua la macam tue..

ir yien 9897 said...

bagi yien apbila berlaku nyer BILA.... tu kat blog yien..
cuba tekad pada niat..

"aku buat blog nie untuk simpanan aku akan datang" bukan niat nak orng baca," tapi kalau sudi baca, alhamdulilah.. "

syiela said...

berfikiran + kalau xde komen mungkin dorang jadik silent reader kot.

MARIA LIZA said...

just make it simple...janji org paham..ayat tak perlu bombastic tapi biar realistic...ceh..ceh..

FyzaLovato said...

terasa macam...urm something like.... urm ahh susah nak cakap . haha . memang pon, plus blogger baru cm sy nih lagi lar. hihik :D

anismelon said...

kalo anis..anis berasa sedih.ngeee..sekang pon sedih gk..weee..nsib cik ss rajin singgah..:)

Luqeem™ said...

yg point pling atas la..hehe..yg tu kdang2 pling mrasa..

Acik said...

cabaran berblog - kenalah terima walaupun pahit! huhuhuuu ...

iPai said...

uhuhuh .. dulu rasa sedih juga ..

tp skrang dah tau puncanya sebab tak BW ...

Syuxer said...

kalau takde orang nak komen, syuk terus gi terjah blog orang n drop komen..insyaAllah akan ada orang komen balik hehhe..

kalau seminggu pun xde orang komen biarpun beratus dah kita komen kat blog orang len,bek tutup blog tuh heheh..;)

Elie Lily said...

mcam ni lah hidup dalam dunia blog..tak semua yg kita tulis akan org baca..n tak semua yang kita suka orang akan tulis..sama je semua..
janji kita berblog dgn hati yg ikhlas..takperlu fikirkan follower atau nuff sekalipun..
lagipun kalau blog ramai follower, tapi takde sorg pun yg baca, tak jalan jugak..kan?

hepi blogging btw, sista! :)

K O R I E said...

fikir apa ye ?

hum. xtahu gak
terima jea.
mls dah nak fikir benda yg kerap kali terjadi ni..
jlnkan tggungjawab sbg blogger seperti biasa sbb itu adalah rutin harian.xda smbutan itu lain kira dulu.
yg penting hepi sudah ;D

Mrs. Farhan said...

Agak sedih bila org buat dek ngan entri kita. Tapi cepat2 kembali ke tujuan asal blogging, iaitu sebagai diari online. so, redha la kalo org x baca.

yg lain2 oke. cuma yg last tu. pernah join satu contest, tp bila smpai tarikh tutup. nak gi tgk sape menang, sekali dia cakap "blog has been removed". pehhh, sentap gila. kalau GA xpe, setakat wat entri cikai je. Ni contest kot. Penat2 wat entri berjela. Dah tu edit photo bagai. *sigh* sedih betol ngan blogger tuh. =(

äþèéž™ said...

Feel free to read my comment.
Title : Komen entri di soliciousstorynory : StoryNory : apa yang anda rasa bila..........
Link : http://duniaapeez.blogspot.com/2011/07/komen-entri-di-soliciousstorynory.html

Shaherah said...

biase kan tu semua bler dh jd blogger.. kita lupa tujuan kita berblog sbenar nyer.. Shera pun kengkadang terlupa.. sibuk ke sana ke sini.. tapi xpe.. kita just pk mcm mne kte nk org masuk blog kte je.. pertingkatkan mutu blog kte.. ^_^

syarifahsidrus said...

the first three memang selalu terfikir~~

iPai said...

tambahan lagi, semua benda kena buat seiring .. kena blogwalking dan kena buat post best2 ..

sebab kalau post best takde orang nak baca rugi plak .. cenggitu laa

iPai said...

tambahan lagi, semua benda kena buat seiring .. kena blogwalking dan kena buat post best2 ..

sebab kalau post best takde orang nak baca rugi plak .. cenggitu laa

sergeant keroro said...

naye kot lau 3 ribu, tapi follow 50 je.

mesti ade silap mane-mane kot :)