Tuesday, July 19, 2011

StoryNory : dimana dapat ku cari ilham

Assalamualaikum.................

Selamat malam ..........malam ni, terdetik pulak aku nak buat entri pasai "ilham"............haaa...kalo korang2 berblogging, dari mane korang biase dpat ilham nak buat cerita?......

Aku cukup kagum dengan BA(Ben Ashaari)..............Dlam sehari, die boleh buat sampa 10++ entri.............Kalo aku buat mcam tu jugak kompem orang ingat aku *sewel..........hahaha......sebab entri-entri aku nanti kompem merapu-rapu.......yelah,sebab nak capai 10+++ entri sehari..............

Ada jugak ilham datang dari aktiviti seharian,melalui pembacaan (surat khabar/sumber lain),perbincangan/sesi bergossip dengan cik kiah,jadik stalker then buat cerita pasai orang tuh......mcam-macam gaye entri yang wujud...........tak caye korang google.............Tp, Copycat tak main eh.......itu bukan ilham namenye.........


cooking panda Pictures, Images and Photos
Ade jugak, bloggers suri rumah, sambil-sambil masak, tup tup, ade idea nak wat entri di belog..............Jangan sampai hangus ye cik kiah.................berblogging,blogging juga.....jangan sampai hangus............hahahaha



Ade pulak ha, sambil duk main aku kejar hang, hang kejar aku,dapat ilham *zuuuupppp sepantas kilat.....................hati mane tak gembira bila ade modal nak berbloggging kan...............Boleh ler sambil lari-lari tu jadik entry "ke kejar bayangmu" kee....ececeh......(sebagai contoh sahaja )

cat sleeping Pictures, Images and Photos

Ade pulak, sambil berangan/tidur.........Pusing kepala mikir entry ape aku nak uwat hari ni.............. tetiba dapat mimpi menari gelek dengan shah rukh khan haaa...... dah boleh buat 1 entri kan kan kan............(ade ke macam tuh??)............teeeheeee


Reading Pictures, Images and Photos
Sambil menelaah buku, dan duk jawab soalan.........tetibe jumpa pulak soalan pasai angrybird......apelah cikgu ni, kartun angrybird pun leh jadik soalan exam ha..... (cikgu tu peminat angrybird kowt)

Pelbagai cerita boleh kita olah,mengikut citarasa sendiri, untuk dijadikan bahan entri.............Aku pun tak terkecuali.............kadang,Minda "black out" selalu dtg..........tak tahu nak buat entry ape.......Jangan buat entry merapu/fitnah sudah la...........tak pasai-pasai nanti kena saman 1 juta............

Akhir kata "ilham itu milik dan hak Allah."


25 pasang kasut tumit tinggi:

faizah said...

dpt ilham drpd kehidupan.. :)

Zul Fattah said...

itu namanya ilham.. kalau tak.. kita tak panggil ia ilham..

TYNTHA LANA said...

Soly..patutnya bold kan "ilham itu milik dan hak Allah"

Segalanya dari Yang Esa bukan? :)

cheqwa said...

idea ori baru ilham ;D

anismelon said...

kalau kite cam ba..bukan saje org kate gile..tp kite ss..syok sendiri..weee..

anis cari ilham dengan melihat..weee

Elih Japahar said...

same la kita cik soly..sabar la k,keep blogging :)

H.J said...

kau ilhamku..haha

NA said...

Dapat ilham daripada pengalaman dan ilmu yang dibaca.
Kadang-kadang waktu nak tidur tu ligat pula fikir idea penulisan.
Eh lupa, terima kasih sebab jawab soalan saya masa tulis tulisan suruh tanya. Saya dah baca tapi tak komen.

-wina1979-

diana said...

tu la..
encik ben sehari dekat 20 entry ada la kot eik???
kalau akak dapat idea dari membaca je la..
tengok katun kat tv...
update pun tak banyak le..
sehari 5,6 entry je.
nak update macam encik ben tunggu la 4,5 tahun lagi..hahahahahah

NasZ said...

betul tu..saya nyer ilham nak tulis entry bila2 saya jauh dengan komputer..tension tul..haha..

MOHD NASER.com

Ezad Skytech said...

setiap blogger lain caranya nak dapat ilham...tapi kalau nak update entri 10++ sehari tu mmg susah la...idea pon entah ke mana kan...hee~

AMMAR YASIR said...

Bilalah dapat tahap tanpa kering idea macam Bro Ben tu

siti kektus said...

biasa apa yg terlintas, tu lah yg ditulis.


pengalaman seharian pon bolehh jadi ilham. ;p



tapi, masa kering idea, mmg perit. sobs.

kotak bulat said...

cerita je tanpa batasan.. membr2 kb tolong cri idea.. :)

Cikal ananda said...

Assalamualaikuum,,
kunjungan perdana nie mba'...
ijin follow ya.. makasi.

Abdul Farique said...

Assalam. Ben Ashaari bagi AF adalah seorang blogger yang cekap sebenarnya. Rajin buat segmen , bila buat segmen banyak backlink ke blog beliau.. respek tu. Tak kesah la kalau dia buat 20+ entry sehari pun , followers pun cecah puluh2 riban .. Readers banyak.. macam mana pun komen tetap jalan kat blog beliau .. takpa , kita mula dari bawah .. jalan masih panjang :) Salam perkenalan :)

Anak Wak Mail said...

selalu main tulis je apa nak tulis..haha..

salam kenal!

mizzkechique said...

MK biasanya dpt ilham masa ngah nek mtr, mana nk cekau pen n kertas.. kdg2 nk tdr pun dpt idea... yg tu xpela..

org yg suke berfikir je dpt jd mcm bor ben kot..

Luqeem™ said...

nk dpt ilham snang, fikiran kna terbuka mcm abg ben..:)

Mrs. Norrie said...

sila masuk ke entry saya kat bawah nih, anda adalah salah satu daripadanya!!!! congrate...

http://asranorrie.blogspot.com/2011/07/lucky-followers-bulan-julai.html

KAMIHIDUP said...

ilham KAMI dapat dari perjalanan hidup seharian. :) 1 hari 1 entri. :)

ir yien 9897 said...

Kamu ilhamku S.S :) hehehe

comel jer di setiap perenggan entry nie, sy sooka.. :)

yien dapat ilham kebanyakkan dari pertanyaan kawan2 yien 4 example,

Mcm mana nak paham wanita :)

BERT said...

ilham datangnye dari persekitaran.. bak kata BA la hehehee

iPai said...

cuba soly guling2 dari ruang tamu sampai dapur .. mesti banyak ilham sampai .. hehehe

jangan ikut abg ben, sebab abag ben ni ramai pembaca ..

kalau macam kita2, satu hari satu post .. kasi luang masa sesuai pembaca leh baca2 .. uhuhuh

sergeant keroro said...

sekarang tengah blur T.T