Friday, August 12, 2011

StoriNori : Abseiling

Assalamualaikum............

Masuk hari ke 12 hari ni, kita berpuasa.............. Kat tempat aku pulak, redup+hujan+mendung hari ni............Korang pernah buat aktiviti abseiling ?............Tibe-tibe rasa macam nak share dengan hangpa pengalaman aku ber"abseiling" suatu ketika dulu.........Tak lame sangat............agak-agak dah hampir setahun..........

Mase tu, aku masuk kelas "rekreasi luar" untuk lengkapkan jam kredit Ko-k aku............. sungguh sangat amat lah best rupenya bila masuk kelas ni........Sebab, lecture yang sporting habis, dan pelbagai aktiviti simulasi yang menarik.............

Menurut wikipedia abseiling adalah penurunannya dikawal ke bawah pada permukaan batu dengan menggunakan tali, pendaki menggunakan teknik ini apabila tebing atau cerun terlalu curam dan / atau berbahaya untuk turun tanpa perlindungan.

Antara peralatan yang digunakan untuk abseiling ni karabiner, helmet, hand glove, kernmenthal rope, figure of 8, dan lain-lain.............kalo lecture aku baca belog aku ni, kompem die puji sebab aku hengat macam-macam ha peralatan die............tehhhheeee..........(mode :perasan)

Kalo ikutkan, buat mende alah ni, cuak nak mati...........hahaha.........kalo lelaki , perkara biase je ni.............Kalo perempuan penakut cam aku, grrrrrr................ tapi bile dah buat, nak buat lagi sekali sebab best amat :)


Gambar-gambar ni sebenarnya praktis semata............kami betul-betul abseiling atas bukit dekat bekelah pahang..........time tu, memang takot gila-gila sebab tinggi + mendarat dalam air..............aku mane reti berenang masa tu.................huwaaa.............gambar kat pahang den tak jumpa-jumpa...........sedih den dibuatnya...........sob sob.........

P/s : dah join GA | kad raya dr SS??.............senang-senang, jemput la join ^______^

20 pasang kasut tumit tinggi:

SITI NOORNADIYANA said...

slalu tgk kat tv. nampak best je abseiling nih. tapi blm ada kesempatan nak try lagi.

tapi yana takut tinggi lah. huuuu. T_T

Anum said...

anum belum ada pengalaman lagi

Azzah said...

pernah buat ni masa kat kolej..takut-takut berani

sab solhi said...

pernah buat! hehe.. best! enjoy sgt2! hehehhee

BERT said...

fuhh lame tak buat ni.. besss woo!!

sergeant keroro said...

best kot, hehe XD

Munna said...

pernah buat masa skulah dulu..

tp turun bgunan skolah je lah...4 tingkat...gila mggeletar kaki..tp dh smpai bwh rasa nak buat byk2 kali...mmg best!

Mrs. Farhan said...

X penah buat pon. =D

Nadzirah K. said...

pernah buat...gayat tapi best...:)

asamasin said...

ape susah..terjon je tros.. :D hahaha

My Name is Mar said...

UNLIKE activity macam ni-_-"

zulhilmi.tempoyak said...

erkk....xtinggi pon nk nages ke..hahaah

KimiCnoL said...

sekarang dah pandai berenang ke? ;p
hukum letak gambar makanan time ramadhan?

tiefazatie said...

wah...best tue!hihi

Nurhasliza Jeffry said...

Beshnya! Tapi tak pernah merasa buat lagi. :D

Ad said...

waaaah....menarik !

tieykah said...

abseiling ni besh la even mula2 takot nak try

Acik said...

memang best! buat sekali nak lagi ... dan lagi ... dan lagi! heheheee!

Luqeem™ said...

abseiling tak best, rock climbing la best!..hee

:)

Tea Dno said...

heee. best la benda ni. *walhal tak penah pun*