Saturday, August 6, 2011

Blogger mentah......

Assalamualaikum.............

Selamat pagi ............... Dah sarapan??............. sarapan rohani ya...........jangan sarapan mulut pulak, naik kang 5 jari lekat kat pipi .........ehehee................ Hari ni, aku nak bercerita-ceritu pasai perjalanan aku sebagai penulis di dot blogspot ni.............

Layak ke aku di cop as "blogger" ha?.............Aku sendiri pun konfius ni..............Aku masih mencari apekah erti blogger sebenar................Pendek kata, aku masih mentah........ Aku start berblogging dec 2009 .........Sebenarnya aku sendiri pun dah lupe bila aku start, tapi aku nengok kat profile aku tu ade ter"tepek" kat situ..............

So, jangan terkezut kalau aku cakap, aku start berblogging since 2009.............. Entri pertama aku kalau tak salah pasai birthday bestfreind aku...............Tapi banyak entri aku dah delete..............Malu seyh kalau hangpa semua baca...........Yang lepas, biojelah ye....... acececeh~


December 2009

Aku mula menjejakkan diri dalam dunia berblogging..........Pada masa tu, aku berblog sebab aku anggap belog sebagai tempat tuk aku meluahkan sesuatu...........Aku punya followers terdiri dari teman-teman rapat............. Pendek kata, blog ni macam diary aku la~

Aku menulis dalam BI pada ketika itu............. Sebab aku suke !!!..............Rasanya ade lagi kowt, 1/2 entri aku dalam BI yang masih lekat dalam belog ni............(aku tak delete lagi)


~Pic Profil aku ketika baru bukak belog~

Jan-Dec 2010

Perlahan-lahan, aku mula kenal dunia belog................ Aku mula pelik, bila ade seorang teman aku, baru berblogging 2,3 minggu, dah beratus-ratus followers dalam sekelip mata..............padahal, aku baru je menjadik follower pertama belognya...............

Pada mulanya aku ingat ade trick engine yang boleh buatkan follower bertambah dalam sekelip mata, mcam trick engine tuk game-game tu ............. Tapi, still aku meneruskan berblogging mengikut citarasa aku sendiri.............Menulis ape saje aku nak tulis.............. Tapi pelan-pelan jugak aku mula meneroka erti berblogging yang sebenar-benar...........

Penghujung tahun pula , aku diperkenalkan dengan Nuffnang.............. Kawan aku yang followers beratus dalam sekelip mata tu lah yang memperkenalkan.............. Aku blur............Macam mane nuffnang ni boleh bagi duit kat kite..............Aku start google...........Tapi, aku still tak faham apekah itu ME/BE............. tak pernah beb terfikir cam tu............

Then,aku pun daftar lah si Nuffy tu............. 2Minggu aku lepas daftar, lekat kat akaun nuff aku ade RM0.25.............Teruja beb..............25sen macam dah dapat 25ribu gayanya aku melompat-lompat,,.............

Jan 2011-kini

Semakin lama, semakin aku aktif dalam dunia berblogging ni.............seronok mencari rakan baru................ Aku ingat lagi, mase aku mula aktif berblogging dan baru mengenal blogger2 yang tip top, Ben Ashaari baru ade followers 8K, Yuyu tak gelemer lagi time tu.......Fatin Liyanna baru ade followers 10K++...........

Aku tanak kejar jumlah followes............ aku berblogging kerana minat pada mulanya..........Then sekarang aku bertambah ronok-ronok bila dapat ramai kawan dalam dunia belog ni :) ................. Tapi, tipu lah kan, kalau takde perasaan nak followers ramai ........Sape tanak.....Tapi, aku nak followers tu, bio le ikhlas follow belog aku dan sudi baca entri-entri aku yang cikai2 ni........

Lagi satu nak nak habaq, sebelum ni,aku banyak join contest, tapi satu pun tak pernah menang.............Bukan menyalahkan takdir sebab nasib kurang baik..............tapi kat situ aku dah malas nak join-join contest ni.......... Tetiba nak di takdirkan rezeki aku pulak, dapat hadiah GA dari Hsue craft.............itulah hadiah pertama yang aku dapat...........Lagi bertambah eksited aku............ That was bulan lepas actually aku dapat second place mase undian yang Hsue craft jalankan...........

See?.............aku sebenarnya betol-betol aktif berblogging baru saje 2,3 minggu ni.......... Still newbies ni ha..........ececeh.....teeheeeeee............Dan aku sangat salute kat newbies yang macam "goreng pisang panas".............Dalam sebulan aje, beriban followers, dan rajin mengupdates.............

Kawan aku pernah kata kat aku "letak lah gambar cun-cun........baru boleh cepat naik"............betol ka, hanya orang ensem,cantek,lawa,macho aje yang berhak tuk naik atau difollow??...............

Aku jugak pernah di"request" suwuh buat contest ke ape ke, tapi pada pendapat aku, nak wat contest, GA,bukan senang...........perlu ada komitmen........Kalau janji tak kota,alamaknye, kena sembur la ..........

Aku tak pasti kalau korang sanggup nak baca entri aku dari atas sampai bawah ni.................Terima kasih yang berjaya membaca karangan ni sampai habis..........."wa salute lu "............... ADIOS !!!!!

24 pasang kasut tumit tinggi:

Azzah said...

yea..saya dah baca sampai habis...bab contest tu dah malas join..join pun bila di tag...btw,soly kira otaimo lah ni..

Zulqarnain Musa said...

yes bce smpai habis....hehehe BTW byk kisahkn tntg dnia blogging ni

Luqeem™ said...

haha, sama la kita, start jan 2009, tulis pn merapu je..hehe

klu ada trick engine tu best ohh..

H.J said...

orang sini terbaca habis la soly...tulis la dalam english plak..haha..

munira hashim said...

aku selalu je sokong kawan aku ni...ms mule2 aku blogging, followers mu 200 je..skrg da 800..tahniah,yang..keep it up

apeez said...

tiap2 org ader cerita tersendiri.untung kan kalau bermasyarakat dalam komuniti blog ni walaupun secara maya. leh tambah ilmu dan amal. ilmu bagi yang belum tahu, amal bagi yang berkongsi.

dhiera said...

saya baca sampai habis ye..

samalah, masa mula-mula berblog sekadar suka-suka. lebih kepada diari sendiri. baru-baru ini je baru fokus betul2 untuk berblog. tapi up entri sehari sekali je..

dan samalah jugak, bile nuffnang bagi 25sen pertama melompat macam nak naik awan sebab tak sangka. sejak dari itu, terus rajin nak berblog. thanx nuffnang naik kan semangat saya~

he. salam perkenalan dan selamat menjalani ibadah di bulan Ramadhan~

Munna said...

soly, munna baca entry kamu ni dr awal smpai habis okeh...hehehe

sama je lah kita ni...sy start blogging awal thn 2010 tp xaktif...lately baru dpt feel n jatuh cinta kt blog...pastu baru la korek2 ilmu berblog ni dr senior2...

blogger adalah pggilan utk sesiapa yg ada blog dan menulis blog... =)

Dzarief Zuhdi said...

best2... tapi kalau saya letak gambar palaing cun sya, ramai termuntah nnt.. tak pasal2 kena ganti posa taun nie.. hehehe

difficult easy. said...

entri ni humble gila! hehe. saya pun blogging dengan cara sendiri je. tak kesah follower. :D

Aien Najib said...

ain bace entry akak smpai habis :p salute tak ?HIHI

zieyzain said...

wahh,..lama tu.patut follower beribu2 lemon,..ehehe=) keep it up yah =)

My Name is Mar said...

Hah.. Tau dah SS mula blogging start from DEC sebab wa buat IC untuk SS..
Da lama da yang oii.. Tapi tak dituntut..
Sedeyh betul..
Dalam siri 5..

aPIP said...

saya baca sini :)

sergeant keroro said...

hehe, alien keroro ni newbie jugak~

yayath said...

nice entry:)

Tea Dno said...

baca entry ni sampai habis woo.. takpe lah, kita slow-slow naikkan sume yang kita nak.. bukan boleh dapat sume sekaligus.. tea pun dah lama berblogging ni.. cuma baru2 ni je aktif semula..

NasZ said...

setiap orang ada kisah permulaan sendiri. so, ini kisah permulaan awak. nice.

MOHD NASER.com

Mrs. Farhan said...

Yeayyy, saya bc sampai habis. Mmg suka la baca penulisan soly. Siyes sgt suka. Betol tu. Kalo nak wat GA dan contest, mmg kena komitmen tinggi. Tanggungjawab pulak besar.huhuhu.

Qaseh dalia adelia said...

bese dah tu yunk ..mula2 dulu xtahu mende pun hee masih newbie jugak sob2x

Ezad Skytech said...

sy pon masih newbie ni..hehe~

sue perbs.. said...

yeah.. dh bace smpai abis.. kirenye dh lame lah berblog ni.. sy pon start penghujung 2010..

Jefri said...

sesungguhnya soli sudah makin femes skang..dah femes jangan lupa aku....hehe

iPai said...

hahah .. ade ok yg baca sampai bawah

hee, sama laa dengan kita .. ish .. cam tak aci plak soly lg muda tp kita stat blog sama2 .. n sama juga kenal nuffnang ujung tahun lepas

dan sangat aktif dalam 2 bulan terakhir ni ..

uhuh .. tp soly ye follower lagi ramai kot !!

hee