Thursday, August 18, 2011

Persiapan awal atau saat akhir........

Assalamualaikum................

Salam ramadhan paha hari yang ke 18............................Bahang nak raya makin terasa.............Lagu raya dah berkumandang dengan rancaknnya............Iklan raya pun dah keluar....................Tak lupa juga, iklan-iklan berunsurkan patriotisme pun ada di dimainkan dalam radio mahupun tv...................

Aku pulak sibuk bermain dengan tepung+telur+margerin dan lain-lain tuk menyiapkan biskut raya..................... Dah takde mase nak berblogging................Kadang aku curi-curi jugak bukak, nengok komen-komen yang masuk..................Pelan-pelan aku baca, cepat-cepat pulak aku terjah belog depa................



Persiapan raya makin rancak dijalankan kan...........Dah ade ha, duk sebuk tukar langsir bagai.........Mengecat rumah...........Rata-rata pulak, sebuk bershopping carik ape lagi yang belum lengkap...............Ade jugak nak tunggu malam raya baru nak beli...........Haiisshhh......

Mak aku jenis suka buat persiapan awal-awal..........Tanak lambat-lambat...........leceh........Ade betol nya jugak.............Tapi, bagi orang yang sebuk, sudah tentu masa untuk persiapan raya tu sangat terhad kan.......... So, terpulang lah pada individu............

Ade yang suka shopping lambat-lambat sebab harga akan jatuh saat nak dekat raya katanya..............Tak pasti pulak aku, sebab jarang membeli saat akhir, nak keluar pun malas sebab jalan jem..............

Pendapat aku, aku lebih suka buat persiapan awal...............Supaya tak lah nanti jadik huru-hara...........Lagipun nanti komfem traffik jem tersangat teruk sebab berpusu-pusu orang yang keluar nak bershopping dalam sesuatu masa,...............

P/s : Sambil sebuk menaip adik aku menyampuk " beli saat akhir mahal la katenye sebab of kos la pelanggan akan terdesak nak mencari barang, so pembeli amik kesempatan naikkan harga"..............Ada logik jugak disitu..............

P/s : Korang macam mane? suka persiapan awal atau saat akhir?.............


PERHATIAN kepada pemenang GA ,sila emelkan details anda seberapa segera sebab dah pos dah ni kad raya..........:)boleh semak kat SINI............

27 pasang kasut tumit tinggi:

selendang merah said...

sudah tentu selendang pilih awal..senang sikit...masa nak beli barang pon tak berebut mcm beli saat akhir.

Elih Japahar said...

persiapan awal lagi bagus cik soly :) sempat jugak buka blog & terjah ye...haha!

@juera said...

klu sy, sy ske bt persiapan last2 mnute..brg mse dkt2 nk raya murah2 gile..save duit..hehe..klu jem naik le moto..=)

EiQa LyKa said...

risau baju raya x beli lagi..

cik najihah said...

em..fara x buat persiapan pun lagi huhu

Freaky said...

freaky masih x siap apa2 lg untuk raya ni

nini said...

tak buat preparation papew pun lagi,..tunggu gaji masuk dulu...ahha

♥ cik_farah ♥ said...

seronknye buat kuih raya.
farah hari sabtu baru mula buat. ngeee.. :)

Ini Kisah Tia said...

kalau mampu , siap awal takpe . kalau tak mampu , slow2 saje :)

Gadis Berkaca Mata said...

betul2.. mak sy siap pasang langsir dah pun..:)

Ezad Skytech said...

hee..saya tak siapkan pape lagi untuk raya ni..langsir baru on the way nak siap..hee~

K O R I E said...

grr baju raya dah beli ke?
huhu.. takut xempat r nak beli.. busy jea

NadiRah said...

kasut tok raye xde..
malas nak beli..
ptotnye bwk kasut elok sikit..
nad g tingglkan kat JB lak... -.-
pagi raye pkai seliper je ar...

yatie Awang said...

kakak pun suka persiapan awal, tak payah nak berebut2 dan bersesak2 ngan orang ramai, rimaslah, kalau nak kejar diskaun, malaslah kakak, tak larat puasa2 ni nak main kejar2 hahaha

CikMiMiey said...

tak awal sgt dan tak lewat sgt ... huhu

ILA HonEyBuNNy said...

suka buat persediaan awal jugak..

xde la kalot2 nti...hehe...kalau cari awal..sng nak wat pilihn..lau last minit..mau xmau kena beli gak..eheh

muhamad hanif said...

tapi kan,


kadang lagi ramai orang, lagi dia trun kan harga tau..


Err, aku pun tak pasti =)

Luqeem™ said...

sy tak siap apa2 lg..bju raya pn ntah ke mana..hee..thun ni raya kat kmpung, jd x kisah la buat kuih tu..mmg org kg dh buat..

sy suka bersiap wktu pertengahan..hee.

Suhaili Sarif said...

hehe..x soping ape lgi ni
thn ni x rasa nk raya sgt :p
hati masih smngt nk berpuasa :D

Bob Merley said...

dah terbiasa persiapan last minute (=

dhiera said...

saya suka buat persiapan awal. tak suka buat lambat2, takut pening kepala~

Eema Eshya said...

hahahaha tapi bila buat keje malam raya lagi best.. lebih2 lagi if kat kampung !! Terasa kemeriahan nya. But kalau kuih raya tu memang kena buat awallll =)

siti kektus said...

kite suka buat awal2. senang, tak kelam kabut. kalau ada list yg tertinggal pon boleh cari dgn senang hati. :)

siti kektus said...

bz kalahkan menteri lah ni ss? tak pe, siapkan je kuih2 tu dulu, kang mak marah. hehe :p

Hanie_Dew said...

tuka tuka langsir malam raya best.

baju raya beli saat akhir meriah sikit.

biskut raya beli je. xde masa nak buat.keje selalu balik lambat=.='

Munna said...

hi soly =)

heee rindu nya zmn2 buat kuih masa tnm anggur dulu...skg dh keje mmg idak le...xsmpt...

munna pilih buat psiapan dua2,..masa awl pun ye saat akhir pun ye..

sbnrnya kalau bli mlm rya hrga brg akan merudum gile2...kalau bju rya rege 200 diorg bg 40-50 je, kuih lak RM10 boleh dpt smpai 3 balang...syok ooo...haha (tp kat KL la..jln TAR..tmpt lain xtahu)

Terbang Bersamaku said...

sy suka buat persiapan awl2..supaya tak kelam kabut nanti..