Friday, August 19, 2011

Sakit kepala

Assalamualaikum..............

Selamat pagi.......................Hari ni hari ke 19 bepuasa..............Alhamdulillah, masih lagi larat dan kuat untuk berpuasa.,..................

Aku bangun tidur aje tadi tetiba diserang sakit kepala teramat sangat..........Bila aku sentuh dahi aku, MasyaAllah, panas.................Allah nak uji aku ke time puasa gini................

Kalau bab sakit kepala ni, aku selalu sangat la...........Sebab aku ada migrain............. Aku ingat lagi, bila pertama kali aku kena migrain paling teruk, ialah 2 hari sebelum UPSR....................Rasa macam nak hentam-hentam aje kepala ni........................

Then, migrain aku selalu terjadi dari saat itu...............bukan selalu, tapi kadang-kadang aje........................Korang pernah alami sakit kepala teramat sangat/migrain macam aku??...............



Sedikit info aku kutip dari www.infosihat.gov.my :

Berikut adalah sebab-sebab yang merangsang sakit kepala :

  • Tekanan (tension headache).
  • Kemurungan
  • Migraine (penyempitan salur darah)
  • Penyakit serta ketegangan dalam mata.
  • Sakit gigi dan tulang rahang.
  • Penyakit berkaitan anggota Telinga, Hidung dan Tekak.
  • Kejang otot.
  • Kecederaan kepala dan tengkuk/leher.
  • Angin Ahmar
  • Jangkitan dalam otak, ketumbuhan dalam otak (Brain Tumor).
  • Tekanan Darah Tinggi
  • Pengambilan dadah dan racun
Rawatan bergantung kepada sebab :

  • Berehat/baring dalam bilik gelap,sunyi.
  • Ambil ubat tahan sakit yang ringan seperti Tablet Paracetamol atau Asprin.
  • Cuba teknik bertenang dan urutan.
  • Jika migrane, letakan beg air batu atau tuala sejuk di atas dahi anda dan ubah suai
  • pemakanan anda.
  • Kendalikan tekanan anda dengan baik.
  • Cuba rawatan pilihan seperti chiropractic dan akupuntur.
  • Rawatan khusus bagi penyakit tertentu.

27 pasang kasut tumit tinggi:

selendang merah said...

soly rehat nah...elok2..jgn banyak begerak...jaga kesihatan nah..selendang x penah lagi sakit kepala teruk sgt..

Kathy Tuah said...

kalau belakang kepala je yg sakit mcm mana pulak erk? tiba2 tanya soalan ni..hihihi..

Anum said...

anum kena kadang2
kalau terlalu panas mesti kena

My Name is Mar said...

Semalam saya tak sihat. Hari ni SS pula?
Nape tetiba tak sihat nih? Risau sbb wa tak sihat ke? Ho-ho-ho!
*Perasan*
Take care k SS...

abghani said...

buka semalam mkn daging lembu&kambing pagi nie sakit pala lak

merahitujambu said...

kebetulan..semalam saya migrain..sampai ke mata denyut2..mata jadi gerak2 ikut denyutan urat kepala

BERT said...

nak makan pandaol tabuley.. letak minyak angin le kasik lege sket hehe

Luqeem™ said...

sy slalu cmni..huhu..sbb trtekan..nnti jd lah pening..

Munna said...

pernah... =(

lagi teruk sbb kena masa SPM paper addmath....jwb soalan dgn kpla atas meja... T.T

Lea IsNaw! said...

perasan je si mar tu..hahahaha

rehat ye cik soly

take care :)

Acik said...

eh soly kalu sakit kepala kiut miut rasa nak cubit2 lar! tengok lar gambar tu ... :)

tieykah said...

jaga diri!

tak mo sakit2.dah nak raya niyh

cik najihah said...

get well soon :)

aimi adilah said...

rehat lh bnyk k... xpon g lh jumpe pakar... :)

Syazwan Che Deraman said...

rehat rehat lah..
anda di tag di entry saya.

syazwani 'atiqah said...

get well soon SS

mizzkechique said...

dl selalu kena megren..mmg sakit..sob.. sob..

SS, byk2 rht yer..

Terbang Bersamaku said...

jangan lupa mkn ubat..sy doakn awk cepat2 sembuh ye..=)

Bigdaddyz said...

harus selalau tenang baru damai...hehe

(lawatan balas)

Bob Merley said...

sakit kepala sebab sakit gigi. raga cam nk hantuk kepala kat tiang

Sunah Sakura said...

akak ade migrain juge... huhuhu

NasZ said...

jarang kena tapi bila stress sangat2, kenala. anyway, awak rehat dulu. biar reda skit sakit kepala tu.

MOHD NASER.com

AyiLarimA said...

Soly kene byk kan rehat. namo0 tension2 ye.. take it easy. kalau migrain tu dtg, b'tenang.. jangan kelam kabut. take a breath. Mira doakan Soly sihat2 je.. nak raya ni, kte kene sihat :)

Dzarief Zuhdi said...

Get well soon.. makan ubat, rehat puas2.. :D

darkrose~ said...

selalu jugak diserang sakit kepala!:(

Atiqah Wadiah said...

smoga cpt sembuh yunk ^^

AsyieqiN Rkey said...

lame tak lepak cni..ade migrain jugak..wahh...slalu klu akk di serang migrain ske tarik2 rambut...nseb bek tak botak...>.<

get enough rest ok