Monday, August 8, 2011

StoriNori : Ragam bangun sahur

Assalamualaikum.......

Hari ni dah masuk hari ke 8 kite berpuasa.............Bersahur tadi makan ape?........Ade makan makan lauk-pauk yang lebih time berbuka, macam aku la.........Ade jugak makan nasi+kicap+telur mata............Ade jugak teguk 2,3 gelas air aje sebab terlajak tidur.................Kalau menyempat keluar makan ke kedai makan atau mamak ke lagi best woo.........Banyak orang,banyak ragam.............


(gambar curik pakcik gugel sebab aku tak bela kucing)

Terdetik pulak, aku nak berstorinori tentang ragam bangun sahur....... Bagaimana hangpa bangun sahur??

  • Set alarm pukul 5 (sebagai contoh)......Tapi hangpa dengar ke alarm tu sambil syok diulit mimpi?..........Ada orang yang dengar je alarm, kompem-kompem bangun............Ade pulak, ada alarm pun tak menjadik ape,sebab syok diulit mimpi..........
  • Dengar ayam berkokok............Ini, natural punya alam............Ada orang bile dengar aje ayam berkokok, bangun terus sahur.............erk...kalau ayam tak jadik berkokok time sahur aaassaahhnne tuh?...............
  • Kekasih miskoll......... Aikkk.......miskol aje??...........jimat kedit kowt............biase lah.....duit bajet-bajet aje simpan nak beli baju raya........... Si kekasih ni kol ler sampai nak meletop telepon tu baru bangun.........haiiissshhh........
  • Mak kejutkan............ Kadang tu, mak/ayah duk panggil sorang-sorang anak2 depa bangun sahur........yang ni part best............kalau tak bangun jugak, kena simbah air.............teeheeee.........Ade orang, sekali je mak panggil , bagun teruih.............macam aku lah.......heheheee..........(eksen pulak)
  • Yang duk hostel pulak, roomate yang kejutkan............Waaahh.....ini betol-betol bertuah kalo dapat roomate yang bangun tepat pada masanya nak sahur............Ade jugak ha, roomate liat nak bangun, dah azan subuh baru bangun terpisat-pisat nak sahur..........
  • Lagi best, kalo ade orang tak tidor-tidor sampai sahur..............Lepas sahur baru bangun............Waaahh...............boleh ke tahan mata tu............


Pendek cerita, banyak ragamkan bile nak bangun sahur ni...........Yang tak bangun sahur tu tok sah cerita la, tu ragam malas bersahur pulak.............. Sebab sebelum tidor, depa dah makan kenyang-kenyang.............aikk.......boleh ke tidor perut duk penuh tu..............Ade orang boleh je..............

Sebab tu, banyak olang, banyak ragam ,..................Hangpa-hangpa golongan pulak mane??.......ADIOS!!!!

31 pasang kasut tumit tinggi:

adlina said...

saye jenis mudah tejaga..ada bunyi sket comfirm jaga..so senangla nak bgn sahur..hehe

Luqeem™ said...

sy tgh2 mlm tu makan bnyk, jd shur x pyah bangun..hee

JIJI YU said...

aku suh mmber aku miskol reramai bior aku nak bengang ngn nset

sergeant keroro said...

hehe, rumet xde :p

tengok lah bangun ke tak, tapi sahur tengah malam dulu la XD

NasZ said...

mula2 start puasa dulu, terlajak je. skrg dah bleh bangun sahur tapi juz minum susu je. biasalah. rumah bujanng. mana ada pa kecuali megi je.hehe..

MOHD NASER.com

L said...

jom befikr sejenak http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jom-berfikir.html =)

H.J said...

aku tak payah buat apa..kalo jarum jam umah aku pukul 5.automatik aku tersedar..tak kena alarm pom..haha

farahin nasir said...

duk kat umah nie parent la kejutkan.. tu yg kalo dah terjage pun wat tak thu jer.. tetap nak tunggu sampai dieorg dtg kejut... heee:)

cik najihah said...

hahah konpemla mak kejut ..
kalau x terljak

Anum said...

anum yang jenis bergantung pada jam loceng
ahhahahha

mizzkechique said...

MK mula bgn sahur sendiri ms student dl, mklumla duk jauh dr fmily.. skang pun alarm bunyik sekali je trus bgn.. rajin x?? hahaha

siti kektus said...

alarm kejut masa kat hostel je. kalau kat ruma,

*akaaakkkkk! banguuunnnn!* hehehe

ir yien 9897 said...

kalau ragam yien,automatik minda set bngun kul 5 pagi...

macm g kelas juga, minda set bangun kul 6.30.. :)

Shaz GBM said...

cheq jenis mak gerak baru bangun. :)

asamasin said...

aku tidow mati..k.0

Siti Hajar Masri said...

akak jenis alert dgn bunyi2..mungkin sbb ada anak kot..pantang bunyi apa2 akak bgn jer..;p

dhiera said...

hahaha..macam2 ragam~ semua pernah rasa kecuali kekasih misscall. tak ada pengalaman la pulak~

::Miss Hearty:: said...

semua cara tuh dah penah try...hehehe :)

SITI NOORNADIYANA said...

duduk kat hostel dulu- dulu, jangan hrp lah nak bgn sahur awal. huhu.

Anak Wak Mail said...

bangun sendiri je,,aku dengan larm handphone memang tak boleh dipisahkan..ngeh3x..:P

My Name is Mar said...

Ho-ho-ho...
Awal-awal je rajin sahur...
Dah hujung-hujung, tak rajin lah derr...

Afuan Shah said...

bila dok di rumah ni..mak la kejutkan..hoho..
kalau kat hostel..kawan la..kadang2 set alarm..hihihi...

sonok jugak bnyak ragam sahur ni :)

norhatizahmohamed said...

selalunya kena kejut. tapi tadi tak tido pun. hehe lepas solat subuh baru tido ;D

tieykah said...

set alarm kul 4,kul 5 bangun.

pergh~

difficult easy. said...

haha. saya alhamdulillah senang bangun sahur. :D bangun awal sikit sebab nak tolong mak PANASKAN lauk. haha. :P

Artikah said...

saya...? mesti bagun sendiri.. kekaksih x da.. ayam pon dah bnyak mati... kucing konfom x bgun lagi.. hahaha... mama ngan abah..? saya yg bangun dulu dr diaorng.. hahahaha

Elih Japahar said...

Set alarm dan minta tolong "skandal" kejutkan ahaha! :)

Queen F said...

saya kunci alarm sendiri je soly.. takde pakwe nak tolong kejutkann.. tak pon mak yang goyang katil suh bangun :D dulu-dulu masa duduk hostel pernah la kalau hujung minggu tu lepas subuh baru tidur.. malam tu tak tido sampai ke sahur.. btw saya kalau time sahur cuma boleh minum air je.. tak bleh nak sumbat makanan :|

Abe Goreng said...

Solli: AKu jenis yg last tu. Tak tido smpai sahur. Kalu ko nk aku kejutkn boleh je. tp kejut kt fb jela.HAHHA

UPDATE:GOOGLE VOTE! PALESTIN vs ISRAEL!

iPai said...

saya golongan yang mak kejut .. wakakaka


kalau kat rumah gitu laa gamaknya ..

wah2 .. ada tips tak cam ne nak bila mak kejut sekali je trus bangkit .. wuhuuuu..

Brilliant Marjan said...

kita samala..sekali kejut terus bangun..masa kat asrama dulu, sy org pertama bangun dan akan kejut bdk2 lain solat subuh & sahur..masa kat u pun macam tu..lagi rumit bila dapat roomate yang payah nak bangun..tp itu dah tanggungjawab..kang sat lagi kena tanya kat sana pula..

skrg ni, sy bangun dulu b4 ummi & abah bangun..huhu..tapi ada juga ummi kejut suh buat mknn sahur..