Tuesday, August 2, 2011

Tutorial gambar gerak-gerak (animation)

Assalamualaikum...........

Malam ni, aku nak tunjukkan cara-cara buat gambar animation.......... Boleh bergerak-gerak.............Sebelum ni, ramai yang menanya aku, caner la buat gambar yang boleh gerak-gerak ni..... Mende ni, senang aje........Tapi, kena ada pengeras nya..............

pengeras nya mudah aje.......tak susah..............Kalau malas, memanglah bikin susah........heeeee......... Pengeras perlu ade :
  • Photoscape (kalo xde, search kat pakcik google,then download)
  • Perlu ade sekurang-kurangnya 3 gambar berlainan gaya.......(suka hati korang la nak tarok gaya spiderman ka, gaya kuak lentang ka, yang penting, berbeza)
  • Yang paling penting, keazaman dan kesabaran yang tinggi !...
Kalo xdapat sediakan pengeras di atas, boleh dipersilakan balik......hahahahahah.... (loyal buruk pulak)

Ini rupe photoscape..........
Bile korang open photoscape, klik kat butang banyak2 kat atas tu, pilih "Animated gift",kalo pilih lain, alamaknye, sesat lah kome-kome ni.....teehee

Ini adalah contoh 3 buah doodle yang aku lukis dengan gaya yang berbeza untuk menunjukkan gambar tu seolah bergerak.........

Gambar 1

Gambar 2

Gambar 3

Langkah 1 :

(nak lagi senang, gambar tadi tu, korang simpan kat dekstop)........... Kat bahagian tepi banyak2 tu, pilih fail yang ade gambar yang korang nak buat animasi tu....... Then, korang klik la 2 kali supaya jadi macam kat atas ni ha...........Kalo degil jugak tanak jadik cam kat atas ni, korang tarik die pergi kat anak panah tu.......(macam gaya tarik lembu pulak)....haha

Langkah 2 :

Then, tarik lagi gambar ke 2 , macam anak panah kat atas..............

Langkah 3 :

Ulang langkah sama seperti di atas............Andai kata korang tersalah masukkan gambar ke dalam korang punya eksperimen ni, klik pada gambar kecik macam yang anak panah tunjuk, then kat bahagian kanan tu, ade pangkah......pangkah aje lah gambar tu......... Korang jugak boleh resize animation korang mengikut kesesuaian ........ Senang cakap, suke hati la nak wat caner pown...hahaha............... then, save........

taaaraaa.........dah ciap !!!!

Photobucket
Gambar ni, aku resize kecik sikit berbanding gambar asal yang aku guna tuk eksperimen ni........:)

Ni contoh yang aku punye :).............

Photobucket


Bile nak masukkan dalam belog, korang upload dulu gambar animasi tu dalam photobucket atau medium lain yang lebih kurang serupa nan photobucket tu.......Lepas tu, amik html kod barulah tepek kat post yang korang nak buat............lepas tu, dengan bangganya korang boleh tayang korang punye gambar bergerak-gerak ha............... Selamat Mencuba........

19 pasang kasut tumit tinggi:

Qynisma said...

terbaek!! thanks sharing ;)

syarifahsidrus said...

ajar guna flash pulak boleh ? hehehe

Elih Japahar said...

comelnya doodle haha :) nice sharing cik soly..

Luqeem™ said...

klu guna flash best la..hehe..

iPai said...

mantap gila soly buat tutorial tuh .. mantap gila .. kagum gila ni ..

Dzarief Zuhdi said...

pergh.. ada gambar awek main gitar.. ehahaha

aida4eva said...

hihi..
aida xpandai la mende2 cam ni..

sy noob..wuuuu~

http://aida4eva.blogspot.com

My Name is Mar said...

Thanks BTW!
Memang tengah mencari-cari Tutorial animation ni..
Dah jumpa 1.. Tapi yang ni macam lebih mudah jek..
Cz nak buat banner blog...

TREND 30 Days Challenge Menyerang Blogger

HaNa Hani said...

owhh..memg kne upload kat photobucket dlu ehh?
^_^

Ezad Skytech said...

hee..rajin buat tutorial ye..?
sharing is caring kan..(^^,)

Anif Abdullah| AA said...

selain adobe,photoscape mmg syok klo nak edit pic..tq ^^

siti kektus said...

tu dia cikgu ss. haha :p

anismelon said...

wah..nice tutor..soly..wat la tutor doodle lak..boleh??heee

Anak Wak Mail said...

menarik..kalau ada masa nanti nak try lah...^_^

DoodleLicious said...

menarikkkkkk

nanti fre free nak try lah

eksaited

*tapi lepas habis bayar utang dudel,hihi*

BeloG MTT said...

MTT sampai sekarang tak khatam lagi guna photoscape.. Hikhik

sergeant keroro said...

tak reti guna photoscape, susah nak colour doddle. huhu

kerisperak said...

comey.. buatkan satu tuk sy leh? minat la pulak tgk awak berdoodles ni, ni siap gerak2 lagi..hehehe

||aLeaSaRa|| said...

hye sis!wah sukanya kite berjaya juga buat ikut tutorial ni.owh ada ucapan tq utk sis jom sggh ye!

http://born2touchurheart.blogspot.com/2011/08/solat-terawihpernah-tak-benda-ni-jadi.html

selamat berbuka puasa!!!