Tuesday, September 27, 2011

"Ah..diam kau..Tampar kang "

Assalamualaikum...

Kedengaran tajuk post aku yang agak kasar.... Tapi itu lah kenyataan, realiti dalam masyarakat kita yang berlaku hari ni......



Al-kisahnye, petang tadi sedang aku menyibukkan diri di majlis konvokesyen sepupu aku di sekitar dewan, ade sekumpulan yang terdiri daripada makcik yang dukung anak ,seorang perempuan lagi lalu di sebelah kami....

Budak yang didukung tu pada agakkan aku lah, berumur 3 tahun kot..... Budak tu menangis di bahu makcik tu.... Aku tak tahu ape yang berlaku sebenarnya kat budak tu.... Kemudian, makcik tu tampar budak tu.... Aku "kaget".... Terkejut mak oi.....

Depan orang ramai pulak tu main tampar budak... Then, aku ingatkan sekali tu aje makcik tu tampar..... Then,budak yang sedang menangis di pangku makcik tu seolah memberontak dan cuba memukul makcik tu.... Then makcik tu tampar lagi budak tu..... Dan budak tu balas balik....

Adegan balas-membalas tampar ni buatkan aku rasa tak sampai hati nak nengok.... terus aku pusing ke arah lain...... Kesian..... uhuhu..... Tapi tak dapat nak buat ape la kan..... Kami semua duk pandang antara satu sama lain aje..... tak terkata apa,..,....

Pendapat aku la, walaupun aku tak tahu ape yang berlaku sebenarnya, tak patut buat macam tu......Banyak lagi cara tuk memujuk anak itu supaya berhenti menangis..... Tak perlu la nak tampar depan orang ramai..... Walaupun budak itu seolah "hiperaktif" sebab membalas balik tamparan tu....

sampaikan kawan aku yang berada disitu berkata " ini lah kali pertama aku lihat adegan ni"......

Kalau budak sekecil tu dah pandai memberontak..... Besar nanti?.,..... Aku mendoakan supaya mereka akan kekal bahagia dan anak itu akan lebih patuh kepada ibu-bapa dia... :)

Pengajaran : Didik lah anak-anak dengan kasih dan sayang....

30 pasang kasut tumit tinggi:

Udy said...

kenapa awak tak tampar je dua2 tu?

*sigh.

:P

SoLy SoLicious said...

@Udy kejam tu..

Ezad Skytech said...

sepatutnya tak perlu la tunjukkan depan orang ramai kan...

lagipun budak kecik tu..takkan nak main tampar2 je..huhu~

Azzah said...

dia belajar dari mak dia le tu

Syazwan Che Deraman said...

sedih tengok macam ni.
hari tu.
wan tengok mak dia cubit cubit anak dia yang menagis depan orang ramai.

anak anak tak elok dididik dengan tangan macam ni melainkan masalah terlalu serius.

H.J said...

aku minat budak yang hiperaktif macam tu..haha

HasrulHassan [HH] said...

As-Salam.
Sebenarnya ada banyak cara menangangi masalah begini. Anak saya mengamuk di kenduri kawin rakan sampai baling kerusi meja .... dan berguling atas jalan ... hanya kerana tak benarkan dia main kat tepi longkang besar.

Kalau anda, apa yang akan anda lakukan? Jika dah dimalukan sebegitu?

Saya dan wife, hanya membiarkan sahaja ... walaupun kami tahu akan tanggung akibat akibat malu dan juga terpaksa membayar benda2 yang pecah.

Namun, setiap ibu bapa ada cara mendidiknya sendiri. Adakala perkara yang menyakitkan itu yang memulihkan.

msredcheesecake said...

makcik tu ingat tampar boleh ajar budak ke? tak matang betul...

aimie amalina said...

errrrr
speechlesss
ada pulak cm gitu
aiyoooooo
cam mne la budak tu beso nnti

Lea Isnawi said...

gila ah..sampai ati g tampar budak kecik tuh

NasZ said...

ada sebabnya tu. apa yang kita tengok tak menggambarkan semua. so, kita anggap itu cara ibunya mendidik.

MOHD NASER.com

Kongsi Apa2 Aje said...

salam perkenalan
sudah 4low kamu...4low kongsi balik yer

urm..pada pndpt adminkongsi byk cara utk ajr bdk2. cam kata komen di ats..stp org ada cara yg tersendiri..mgkin itu cra dia. admin doakan moga semua baik2

ingin kongsi entry. sila paste link entry disini. pihak kongsi akan tolong promote kan
http://kongsi-apa2-aje.blogspot.com/p/berkongsi-disini.html

mekasih (^_^)

NA said...

Sedangkan tengok lelaki tampar perempuan pun terkedu. Inikan pula orang dewasa tampar budak kecil.
Depan orang ramai memang tak elok.

-wina1979-

Zul Fattah said...

kasih sayang? aku kenal semua tu bila aku remaja.. sblum tu.. penampaq.. rotan.. batang kaki yg singgah di tubuh aku

sue perbs.. said...

tk ade anak lgi so tk leh komen lbih2.. hehe.. tpi kdg2 prbuatan anak2 tu mlmbgkan sikap ibu bapa drumah..

kotak bulat said...

kb pernah jumpa.. dia tmpar mulut anak dia bile budak tu tak berhenti nangis.. damn! memang tak patut..

Cik Suheela said...

dear, i rasa tu cara dy didik ank dy..bukan senang tau jaga bdk kecik, lagi2 ank sendiri..heee sy mcm paham perasaan org tu, mybe dia tampar sbb syg..maybe dia keras sikit..drpd anak dy hilang ke? kepala berdarah keeee?lagi terukk youuuu...ewahhh just my opinion hiks :)

aimi said...

gler r makcik 2... dpn2 org kot...

ct kamaliah said...

nanti besar makin main tampar2 ngn dua beranak tu...

aniki said...

pergh...dasyat ar..

siti kektus said...

dia tampar byk kali? ish2. tak elok. kalau sekali mungkin boleh diterima. mak budak tu dah hilang sabar agaknya.

KAMIHIDUP said...

gulp.

JIJI YU said...

nnti besor budak tu akan jadi orang kasar

merahitujambu said...

sayang bini tinggal2kan.sayang anak tangan2 kan..tapi jgn laa sampai budak pon nk tgn.heee

Lia Lomi said...

ishishish..

Tentang Kita said...

kejadian yg sama tp d tmpt yg berbeza...masa d mydin srea shah alam..de psgan suami isteri bwa 3 org anak dia membeli-belah d mydin. masa nak byr tu si ibu & ayah nie panggil la anak sulung lelakinyer itu mybe dlm lingkunagn umo 5 thn tp x muncul2. bila dh si anak muncul bapanyer telah bg "panggggg......."..kesian sungguh menangis teresak2 budak tu....x patut memalukan anak depan org ramai..anak pun ader maruah jugak

✿ milly molly ✿ said...

mmg byk je care nk pujuk anak an.

lau org prefer angkat je bdk tu n bg ape die nk. kan settle! bkn ssh pn.. skt pn x, ape daa..

*emo lak :p

Anak Wak Mail said...

tak semua orang ada kisah hidup yang sama,,jadi tak tahu nak kata apa..:)

tieykah said...

tampar mak cik tu besh gak

ape main tampar bdk tu

zahidah seran said...

Anak akan malu kalau dikasari dpn public..
Tak elok untuk perkembangan dia..