Friday, September 30, 2011

Asap kenderaan bikin mandul..lol

Assalamualaikum....

|Sekadar perkongsian bersama|

Menghirup asap kenderaan ketika kesesakan lalu lintas ketika kesesakan lalu lintas tidak hanya mengganggu kesihatan jantung dan paru-paru, malah turut menjejaskan keseburuan individu.



Tambahan lagi, tahap kesuburan seseorang individu yang tinggal di jalan-jalan utama yang sentiasa terdedah dengan asap kenderaan berkurang sebanyak 25%.

Manakala, kajian yang telah dijalankan, menunjukkan kandungan nitrogen dioksida memiliki kesan besar terhadap kadar kesuburan terutamanya kepada kaum wanita...

Kajian oleh University of pennsylvania menjelaskan bahawa pencemaran asap kenderaan boleh meragut keupayaan seorang wanita untuk bergelar "ibu" kerana asap lalu lintas berupaya merosakkan telur dan mengurangkan aliran darah ke rahim serta plasenta.

P/s : Senang je nak dapat penyakit sekarang eh..

26 pasang kasut tumit tinggi:

abghani said...

macam macam penyakit skrg nie

JIJI YU said...

waaa camne ni..brdebarnya aku

EyqaLuvender said...

aish,takut la plak ble da taw psl ni..
tamo la jd mandul,dpt pnyakit ke...nauzubillah...

My Name is Mar said...

siyesss?
Ini bermakna, bila keluar, kena pakai topeng ni..
HUhuhuhu

ApiH said...

bahaya ni... kena naik kete la plk.. kurangkan naik motorsikal dan basikal...

Elih Japahar said...

Takutnya baca info ni...:( kita semua berisiko ni tau..patutlah org kg ada ramai anak...tak tercemar he he

Azzah said...

bahaya dah sekarang ni..

aimie amalina said...

gulppp
kene pakai topeng sokmo nihhhh

Bro ahmad said...

takut dengar info ni..betul ke? huhh

saya cello191 said...

pakai topeng mulut~~^^

Etong said...

yer menakutkan. huhu thanks share dear :)

Ezad Skytech said...

erk...betul ke ni..? ni yang takut nak sangkut dalam jammed ni...huuhhh~

Terbang Bersamaku said...

menakutkan..dah lah sy pegi bali keja kawasan banyak lori & kawasn yg tgah ada mm2 construction...huhu...

aniki said...

hahaha...dasyat2

H.J said...

hoho..kena suburkan bulu hidung ni..

siti kektus said...

hapuskan je lah kenderaan berasap ni. gna beskal je. hehehe ;p

maszull said...

salam soly...wah kalau mcm ni x boleh la kuar sebarangan....takut nyer..
thanks nice n3...:)

sobri yaacob said...

wah bahaya ni..
mcm pnyakit ada..
kna bhati2 slalu :)

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

mandul? =='kne pki topeng gas la hr2 cmni.x pyh sedut asap.

P/S: smlm mkn lauk asam pedas terlebih kot,sblm tdo mkn aiskrim.tu yg diarrhea hrni. T_T

NasZ said...

ye la. macam2 penyakit skrg ni.

MOHD NASER.com

syarifahsidrus said...

huiyyoo..takut!

pengemis Cinta~ said...

macam-macam.huhu.takut dengar setiap hari ada benda baru tetang penyakit.^^

muhamad hanif said...

pencemaran sgt teruk dekat johorbahru.



huhuhuh.

Freaky said...

lepas ni buat rumah kat dalam kampung la. best sikit x mandul :P

Liyana Zahim said...

Pehhh.. Asap pon boleh jadi.. Patotlah org dok lam utan tu subur2.. Anak ramai.. Kihkih.. Soly lama tak p blog soly.. Aimsory.. Sy jger mnusia biasa yg terlepas pndg.. Lgpon skrg bz skit.. Hehehehe..

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

uishhhh bahaya kan...