Saturday, October 1, 2011

Diari 4 hari | Ibu tunggal

Assalamualaikum...

Ibu tunggal ialah isteri yang merupakan seorang ibu yang kehilangan suami atas sebab penceraian atau kematian.....

Tapi, sejak hari khamis lalu, aku kurang aktif berblogging, dan online gara-gara menjadi ibu tunggal kontrak selama 4 hari...... Besok akan berakhir segala penderitaan aku sebagai ibu tunggal kontrak ni..... teehee....

Seronok ke jadik ibu?

Sebenarnya jadi ibu ni, pengalaman yang sangat menyeronokkan.... Mane tak seronok nengok gelagat dan telatah depa ni....... Tapi seronok-seronok jugak....Bikin aku migrain pun ade lah........Mane tak migrain kalo asyik bergaduh sesame sendiri..... kadang bergaduh sebab perkara kecik...........Contohnye berebut belon la.....Macam-macam la......Bse lateewww..... budak2.....


Susahnye jadik ibu?

Ade perkara yang "menyusahkan" sebenarnye bila jage budak-budak ni........ 24 jam asyik nak channel kartun aje...... sekejap 613, sekejap 615.... Aku ni siap boleh hafal lagik lagu kartun tu.... Haishh,...... Bila aku tukar channel 391 atau 393 (korang teka la sendiri channel ape tu), semua duk mengamuk...... Damn.... ..Korang nak bikin aku gila kartun jugak ye......(monolog dalam hati kat budak-budak tu)....

Rutin aku pun berubah kejap.....Bagai "culture shock" la........ Bangun kena awal...... Buat susu, sediakan breakfast, mandikan depa, tukar lampin, masak tengahari......tetiba rindu pulak TESIS aku yang tertangguh tu....sob sob....


P/s : Aku jadik ibu kontrak sementara sebab kak & abg ipar aku ke bandung..... Honeymoon for 2nd time maybe...teeheeee...... (outstation sebenarnye)


27 pasang kasut tumit tinggi:

EyqaLuvender said...

kah3...
ibu tunggal kontrak pon ade jgk ea?
bdk2 tu pggl cik soly ape?
mama???haha

JIJI YU said...

engko 4 hri je..aku 45 hr

ABU said...

aku seronok layan karenah budak2 kecil hahahaha

abghani said...

rasa sunyi klu anak tk ada kt umah

Ezad Skytech said...

hee...takpe la SS..ada la experience dalam 4 hari ni jadi ibu...heee~

Terbang Bersamaku said...

comel2 ank sedara..takpe nie kira latihan praktikal nnt dah ade ank sendiri dah sennag ckit..huhuhu..

SoLy SoLicious said...

@EyqaLuvender name manje budak tu panggil la.."cik teh"..hee

@JIJI YU padan muko..hahah

@ABU ngko sonok, aku la yg mnderita..hahaha

@abghani sebab depa la penghibur hati :)

@Ezad Skytech pngalaman yang memenatkan..teehee

aimie amalina said...

waaaaaaaaaaaaaaa
hehehe'cek soly berubah jadi toin2k2
kanak2 rebinaaaaa =]

-✿Ayu✿- said...

pengalaman...seronok jage bdk2...

Azzah said...

dah macam mak ngan anak-anak dah ha..:)

fieha said...

jadi ibu tunggal mmg sgt2 byk dugaan dan cabaran..tapi ibu tunggal bleh je survive jaga 4 anak tanpa suami :)

Bui Junaidi said...

timba pengalaman yer..*_*

393..tiap2 malam bui layan
tengok korea ler..hehehehe

merahitujambu said...

bukan mudah nk jadi bu dgn seronok jd ibu

emy|farid said...

haha ingtkan betoi tdi.... best pe jga bdk2 nie. hehe

Liyana Zahim said...

Hahaha! Mmg btol2 cam ibu tunggal!

Ini Kisah Tia said...

hahaa . its okey .. practise :)

kotak bulat said...

belaja jd ibu ye..hehehhe

Saiazuan said...

sabar je la.. trainin yg bagus untuk persediaan hadapi detik menjadi seorang ibu...

muhamad hanif said...

ibu tunggal kontrak. Err.

aniki said...

pergh..wa pening maa kalau layan budak2..

Nadzirah K. said...

mula2 best la layan la budak2 ni,
lama2 mmg boleh jadi migrain.
peminat k-pop ye,
same la kita :)

maszull said...

salam soly...belajar jadi ibu yer nanti bila dah ada anak senang cikit dah ada pengalaman nyer...:)

H.J said...

hoho..baiknya ibu

siti kektus said...

pengalaman utk masa depan. kan ss? hehe :p

Elih Japahar said...

Kalau letak gambar aku kat seblah kiri sesuai kot ahahaha :D

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

sy nk ajk awk couple.

harrazdani said...

sama laaa..tv memang diorang yang punyer..huhuhu