Monday, September 19, 2011

Badi

Assalamualaikum....


Pernah tak orang larang anda buat sesuatu sebab takut dikatakan nanti dapat "badi".... bila cakap pasal badi ni menakutkan lah..... aku pulak tercuak...

Mengikut kefahaman aku sendiri, "badi" ni ialah benda yang tak elok yang akan berlaku ke atas kita bila kita lakukan sesuatu perkara tu... hmmm.... orang moden kite-kite ni pulak ade yang masih percaya dengan "badi" tu, ade pulak buat tak heran je pon...

"badi" ni, seolah kita kena berpantang dalam melakukan sesuatu perkara...

Sebagai contoh :

"Kalau kat rumah-rumah yang ada "bibik" atau pembantu rumah, depa tak boleh makan sekali.. nak makan boleh, tapi kena masak yang lain... Takot dikatan badi lah...."

Ade lagi aku pernah dengar


"orang kate jangan sentuh/guna tongkat orang eksiden..nanti kite eksiden pulak.... pulak dah..... hmmm."

Kata-kata itu adalah doa kan... mungkin bila kita selalu bercakap tentang perkara yang sama, mungkin benda tu jadik betol la kan sebab kita always men"doa"kan perkara tu....


"Orang kata, kalo kita pakai jubah konvo orang, nanti kita tak dapat merasa konvo sendiri... huhu..benarkah itu satu badi ??"

P/s : gambar aku curik kat fb leman... depan semua nak konvo minggu depan dah.... senior-senior aku ni...

18 pasang kasut tumit tinggi:

SyasyaAmila said...

teringat pulak cerita jgn pandang congkak 2 yg time diorang kene badi. hehe :D

mimi_atia said...

uishh ade ke cmtue sOly?? karut je tue sOly..kte kan owng Islam sO xyah prcaya bnda nie smua... ^_^

cik najihah said...

its all about badi not baldi haha

aimie amalina said...

betol gak tu
sebb kate2 tu adalah doa kan
aduhaiii
mungkin ade benar
ade yg tak kan...

solii pakai jubah konvo taw
hehehehe

aimi said...

yg konvo 2 cm x btl je.. dulu pki jubah konvo ayah... blh je konvo... so xpyh lh percye sgt bnde2 gni kn ???

Nadzirah K. said...

x boleh percaya sangat dengan badi ni...
kebetulan je kot :)

haslinda said...

dulu masa kakak sy konvo, dia x kasi sy cuba jubah konco dia. sbb dia tkt sy x merasa pakai jubah konvo sendiri...

alhamdulillah, dpt jugak merasa jubah konvo sendiri masa diploma dlu... :)

iMBobo said...

betul tu, kata2 tu satu doa, kalau ramai yg berkata ramai lah mendoakan..baju konvo tu mmg xnk pakai le hehe..

Mish Apple said...

semua orang tua-2 kan yg ckp . ta suke la . diorang mmg gile ambek serius kot pasal ni . rase macam ntah pape pon ade . . kepercayaan ape pon tak tau la .

Peah Glemer said...

erkkkkk

siti kektus said...

haha.
ada sau lagi ss. muka badi.

peh, dulu masa sekolah, ada ke patot junior cakap muka kite yang ayu ni di katakan muka badi. tak patot. tak patot.

hehehe ;p

Udy said...

jangan percaya dngan badi2 nih..semua ni syirik khafi..syirik terbahagi kepada dua-syirik khafi dgn syirik jali..syirik jali maksudnye syirik yg jelas dan nyata sbgai contoh:mengaku dirinya tuhan,mengaku tuhan itu dua atau tiga.dll.

manakala syirik khafi pula:tidak percaya pada qadha dan qadar tuhan.sbgai contoh : kemalangan berlaku disebabkan motor putus brek.pastu die salahkan brek dan berpegang bahawa disebabkan brek putus dia eksiden.syirik.
sdgkan segala2nya yg berlaku,harus disertakan ia dtg dari Allah.semuanya sebab dtg dari Allah.sebab musabab saja dtg dari apa yg berlaku.

sbgai contoh lain:'kita lapar,kita pun makan nasi,pastu kenyang.lantas kita beri3tikad(mengakui)dgn makan nasi perut tu jd kenyang.syirik.sbb makan nasi itu hanya sebab musabab saja.yg menjadi pengenyang adalah Allah.semuanya dgn izin Allah.'

so kalau badi.
kalau ia tak berlaku,ia mgkin xkan menggugat iman kita.
tp kalau contoh ia berlaku.dan ia betul2 tepat dgn apa yg kita percaya dan fikirkan.syirik khafi.(syirik yg tersembunyi).wajib bertaubat dan betulkan akidah.

contoh mcm badi kucing:org dlu2 kata,kalau bergambar tiga orang,nti salah sorg akan mati.badi amek gmbr bertiga.ini jelas sekali salah dan haram disisi akidah islam.

yang memati kan nyawa jelas adalah Allah.bukan disebabkan bergambar bertiga.
kalau tak berlaku mgkin kita x percaya.
tp kalau berlaku??mati2 percaya kwn mati sbb amek gmbr bertiga.badi katenye ini jelas akidah kita terpesong.syirik..jadi..


ingat tu adik2..shaabt2 sekalian..dlm islam.kita sbgai org islam..haram percaya badi2 ni..TIDAK ADA PERKARA YANG BERLAKU DILUAR KEHENDAK ALLAH SUBHANAWAHU TAALA.TIDAK ADA SATU KUASA GHAIB LAIN YANG MENYEBABKAN KITA DITIMPA BENCANA DAN CELAKA YANG DIKATAKAN BADI.

dalil alquran:'innallaha ala kulli syai in qodiir'.

'sesungguhnya Allah berkuasa terhadap sesuatu.'

'innama amruhu iza aroda syai an,an yaqul la lahu kun fayakun'

'sesungguhnya sekiranya Allah mengkendaki akan sesuatu itu berlaku,maka Dia berkata jadi,Maka Jadilah"

tidak ada KUASA lain yg menyebabkan sesuatu musibah itu berlaku melainkan dari kehendak Allah..

setiap musibah itu bukan disebabkan BADI,tapi disebabkan Kuasa ILAHI..

jaga2 dgn iman kita.dgn akidah kita..

Wallahua3lam.

SoLy SoLicious said...

@Udy terimakasih tuk penerangan :))

Udy said...

@SoLy SoLiciousutk dalil alquran tu,dari surah yasin dan surah al baqarah..maaf x sertakan tdi..dan sama2 atas approving this comment..harap dpt membantu sape yg membaca..(;

mrs redzuan said...

baca entri badi menakutkan..
tapi ade penerangan dari udy..so...terjawable persoalan soly yek...

nick dot anis said...

statement last "Orang kata, kalo kita pakai jubah konvo orang, nanti kita tak dapat merasa konvo sendiri... huhu..benarkah itu satu badi ??

hahaha i suka giler!!

[sutera kasih] said...

thanks udy sebab share komen tu di ruang ni, at least, dpt input baik..

cantikla jubah UKM..smart :]

iPai said...

hee, konvo juga minggu ni ..

tak penah dgr badi ni ... tp tak elok percaya benda ni kan ..