Saturday, September 17, 2011

Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga

Assalamualaikum....

Selamat pagi sabtu.... Apa planning weekend ni ye.... Tatkala, aku bukak lembaran2 berita di harian metro hari ni, terkezut dan terkilan dengan berita berkenaan dengan warga IPTS/IPTA yang ditahan ketika sedang berpesta seks dan dadah sempena hari malaysia semalam....

Begini ke yang dikatakan "MERDEKA" ??...... Sedangkan minda dan jiwa anak muda-mudi sedang dijajah dengan unsur-unsur yang tak sihat dari barat.....

Salah siapa??....Adakah didikan agama yang tak cukup ??.. Adakah pendidikan agama dan moral di sekolah masih tidak mampu menyedarkan mereka dengan apa yang telah dilakukan mereka semalam?..... Banyak sungguh persoalannya....

Aku sebagai seorang siswi terasa tau dengan berita tersebut.... Mak-bapak yang baca berita ni, kompem akan kol nak memastikan anak mereka tidak termassuk dalam golongan 87 orang yang ditahan semalam sebab menyertai parti liar ,dadah dan seks.......

Mak-bapak percaya dengan anak-anak mereka.... Tapi anak2 pulak macam mane??.... Itu lah, bak kate orang tua zaman dolu-dolu, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga....

Nak berpesta buatlah dengan cara yang betol kan, macam buat open table ka, open house ka..... Boleh je kan berpesta tapi tidak melampaui batas-batas syariat agama kita.....


P/s : Nak berpesta jugak ni... pesta "basuh baju".. lalalala~

37 pasang kasut tumit tinggi:

ayu zan said...

mentaliti anak mudah dah rsak. harap aku xterg0l0ng...

Ezad Skytech said...

entah la..ni ke maksud MERDEKA bagi mereka...ish..ish...

JIJI YU said...

nak salahkan sapa jugak kan..

LadyBird said...

kenapa ek lahirnye generasi pelajar ipta.ipts yg sebegitu rendah akhlaknya?

EyqaLuvender said...

budaya barat sdh b'jaya meresap ke dlm otak mereka...ape bodoh sgt la diorg ni???ini bkn erti kebebasan sbnr...
*kecewa

merahitujambu said...

basuh baju tu jgn lupa taruk nila..=p

maszull said...

salam soly...mcm mana nak jadi anak bangsa yg merdeka kalau diri sendiri dah dimerdekakn dgn gejala sosial mcm ni...

p/s jadilah anak bangsa yg merdeka dr semua gejala maksiat n dadah tu...:)

Nan said...

remaja sudah hancur~

Cikgu Tie said...

Sejarah Malaysia dan erti merdeka haruslah difahami dan dihayati dengan betul. Barulah tahu menyambut Hari tersebut dengan cara yang betul dan lebih bertamadun.

Syahirah Suhaili said...

87orang? ramai nye..hokhok..apala nak jadi..diorang ingat diorang tinggal kat barat kot..pehh..da xingat batas2..

::Miss Hearty:: said...

salahkan diri sendiri yg tak dpt bezakan mana baik mana buruk :)

H.J said...

pemikiran kita masih lg dijajah..kata prof keling..eehhe

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

Hmmm memang sayang jika pemuda pemudi harapan bangsa dan negara dah jadi begitu kan...

Anis Adila Aris said...

cek gi beraya sakan malam tadi..hehe

Dzarief Zuhdi said...

mnusia akhir zaman.. mcm nie la.. adeiiii

nk gi pesta gak.. pc fair.. hahaha

fiq. said...

huh, tak asing lagi isu ni dengan anak2 muda sekarang kan

saya cello191 said...

inikah bakal pemimpin negara esok2~~

=.="

muhamad hanif said...

huh, nak jadi mat saleh sgt.


Err, aku nak join pesta kau lah. AHAHHAHAH

sofeafaudzi.photography said...

culture shocked!

ekabukanmakcikkau. said...

euwwwwww pesta seks ? bernanah telinga gua dengar

Zul Fattah said...

gile.. gile.. aku dengar cite ni.. memang rasa nk gile je.. student kite sendiri tu.. ini ke Merdeka yg kita duk laung2kan? bodoh r..

Asyila Zainuddin said...

kat Kajai ade rewang... lalalala.. ngee~ opkos tak terlibat dgn pesta yg macam tu..

Terbang Bersamaku said...

dioarg yg wat parti mcm nie mmg tak paham maksud merdeka yg sebenar..

tiefazatie said...

isk2..ntah pape je dorg n ie la..

Mohd Izzar said...

itu la merdeka bg mereka. terlalu bebas. hoho.

aku pun ada bca gak. area2 aku plak tu. huhuh

Miss Nadya said...

lama tak mai sini...nad datang jenguk tuan blog jer..k.bye..:)

Nadzirah K. said...

Even dah merdeka,tapi minda diorang masih x merdeka lagi..sedih betul...

Elih Japahar said...

Eh ! apesal aku tak tau bo tumpang sekaki hahaha....ni keja gila ni ! rosak terikut2 pengaruh barat !

aimie amalina said...

huk3
sedihnyeeeee
nape ada cm tu pulak...uuuu...
seidh2...
bek pesta basuh baju kan..hmmm..lagii bes..heeee =]

mrs redzuan said...

ngilu perut baca cerita-cerita gini...lebih2 lagi bila dah beranak nih...

sue perbs.. said...

tu lah akibat bile agama tak diamalkan..

tieykah said...

nak basuh baju sama.

LALALA!

Selamat Hari Malaysia

Cik Jannah said...

melampau lah depa tuh kan.

visitme@FaTiN cOrNeR said...

sentap jugak baca..

malu la sepatutnya siswa siswi blh fikir mn baik mn buruk..

kena bukak buku sejarah balik la..

aniki said...

student IPT malaysia kita memang AMERICA (tak suma k..)..hahaha..tahniah kepada yang kena tangkap tu sebab ampa terbaik..

NA said...

Agaknya dapat kebebasan daripada ibubapa maka jadi jakun untuk gunakan.

Lagi satu nak ikut kawan juga ni sampai jadi camni.

-wina1979-

siti kektus said...

merdeka la sangat kalau macam itu perangainya. buat malu je lah. hukhuk