Tuesday, September 6, 2011

Rumah terbuka VS kenduri kahwin

Assalamualaikum..

Sejak daripada bulan puasa lagi surat saman (kad jemputan kahwin) sampai rumah ... Bukan 1, bukan 2 bukan 3.... tapi banyak...Jemputan kenduri dari hari raya ke 3 lagi.... Maybe ni la mase terbaik untuk depa kumpul sanak saudara di hari raya + kenduri kahwin.....Biasanya waktu lain maybe family susah nak berkumpul kan....

Kenduri kahwin time syawal ni macam kopi segera 2 in 1 la pulak... Beraya sambil meraikan pasangan pengantin..... Tak payah nak buat open house banyak kali.... kalau rasa banyak duit boleh aje nak buat open house lagi...

Rumah terbuka pun tak kurang hebatnya.... Sampai raya hari ke 30 pun masih lagi buat rumah terbuka... Hamboi...sakan benor beraya sampai 30 hari ye.... Biasanya penghuni kawasan bandar-bandar la kan... Sebab nak meraikan sahabat2 sekerja, dan sebagainya...

So, rumah terbuka ka, kenduri kahwin ka, yang penting matlamat tu untuk mengumpulkan sanak saudara, mengeratkan silaturahhim... bukannya niat nak kumpul duit orang datang na... tu dah serong akidah tu....

P/s : Asyraff muslim lagi hebat kahwin 1 syawal kat mekah...
P/s : ade open house jangan lupe ajak aku na :)

30 pasang kasut tumit tinggi:

Nadzirah K. said...

btl tu,yg pnting dpt mengeratkan silaturrahim :)

aimie amalina said...

pehh
asyraf muskim dah kawen ke...aiyooo
mang hebar la..tmpat dn tarikh yg hebt
hihihihihi

mizzkechique said...

mkn besar...jimat.. hehe

iPai said...

nak jemput tapi malu laa .. heheh

sekalikan je senang .. dah ramai yang cuti kan .. so sekalikan je .. heee

soly, jangan makan banyak2 tau .. heee ..
selamat hari raya .. maaf zahir batin !!!

merahitujambu said...

bestnya dapat jemputan.sy x dpt mana2 pon lagi..sedih..lapar ni..=p

dya said...

bestnya..dapat makan besar..haha

Anum said...

yg penting dapat berziarah

Cik Nisa said...

warhhh best tu .

sleeping_maniac90 said...

wah bru tau asyraf muslim kawen kt sna..
gmpak seyh!! hahaha

Lea IsNaw! said...

sama mcm cik merahjambu

xdpt jemputan jugakk

huuuu

JIJI YU said...

aku nak jgk weh

abghani said...

kdg kdg tension gak ..org sibuk nk beraya dia sibuk nk kawen tambahan lagi kena rewang

Freaky said...

selalu dalam dilema nak pergi open house atau kenduri. biasa pilih kenduri sbb makan gulai kawah. hahaha

muhamad hanif said...

wooo,

rezeki tuu. Esok jgn lupa dtg sg.petani na. AHAHHAHA

Anak Wak Mail said...

bbetullah banyak betul kawan2 yang nak kawen masa syawal ni..hihi..:)

Azzah said...

best pergi open house sebab dapat makan ketupat rendang lagi

mynameismy said...

haa betul tu. tp xbeshnye klu buat bln syawal xramai dtg sbb sume pakat nk gi beraya.. hehe

siti kektus said...

kalau kite kurang minat kawen waktu raya. lagi2 awal2. kalau dah hjung bulan mgkn ok lah.






jemput lah datang rumah ss. datang naik feri tau. hehehe ;p

saya cello191 said...

memang ramai yg buat kenduri kahwin..
pilih plak raya ketiga..pening nk pergi yg mn satu~~

tiefazatie said...

hihi..macam2 kan...

Heidi Shafiq said...

ko xnak jemput aku raye umah ko?

Ini Kisah Tia said...

asyraff muslim ? bio betik ?? semoga berkekalan lah hendaknya :)

cx's said...

yg penting niat :) selamat hari raya!

Ezad Skytech said...

hee..satu open house pon sy tak g lagi raya ni..(^^,)

Elih Japahar said...

Dah menjadi kebiasaan majlis kahwin dgn raya ni..nanti nk buat mcm ni gak lah, jimat sikit lol :P

Encik Luncai said...

buat majlis kawen time syawal idea bernas jugak sbb org bujang mcm aku dpt makan free. kedai makan xbanyak yg bukak..huhu

Luqeem™ said...

slalunya lg elok gi kenduri..hehe

FasiHaH SupiaN said...

ramai oo kawen time raya nie....

FyzaLovato said...

serious memang belungguk. dlm sehari tu pon makan sampai xtermakan. huhu.

LUBUK LOBSTER said...

ada variety sket .. dah boring makan lauk raya, boleh makan lauk pengantin pulak .. then patah balek makan lauk raya .. huhu ..

rasa2 open house maner yang ada jamu lobster ekk ??

http://lubuklobster.blogspot.com