Wednesday, October 5, 2011

Ber"imiginasi"

Assalamualaikum.....

Imagine.. Bukannye berangan ye..... Ber"imiginasi" ni sebenarnye sesuatu yang menyeronokkan..... Macam ber"khayal" la kot.... biasanya budak-budak ni yang suka ber"imaginasi" jauh....... Biasa lah terlebih khasiat susu pelbagai jenama dalam pasaran sekarang......



Teringatkan seorang budak kecik pernah tanye pada aku lepas nengok bangunan cantik-cantik dan tinggi-tinggi.... die tanye aku " macam mane kalo bangunan tinggi ni terbalik dan menimpa kita"..

Budak kecik pun boleh imagine bangunan tu roboh atau terbalik...... Kite pulak yang dewasa ni duk pikir, mustahil bangunan yang serba kukuh dan gah itu nak terbalik kan....... Tapi imaginasi budak tu ade benarnye jugak.....kalo ada gempa bumi ka dan macam-macam lagi...

"Imaginasi tu sebenarnye boleh mengawal dunia"

Daripada suatu imaginasi akan terbit idea.... Dari sebuah idea maka penghasilan idea itu dibuat,.... kalo tak kerana imaginasi, korang boleh bayangkan bagaimana idea kapal terbang di cipta?...

Bukankah si Orville Wright dan Wilbur Wright mencipta kapal terbang setelah melihat burung yang terbang di awangan.....dan mereka pula berimaginasi kalau lah manusia dapat terbang jugak.... AKhirnya terhasillah kapal terbang sehingga sekarang yang serba canggih manggih setelah mereka bergelut dengan beberapa kegagalan..


P/s : kecik-kecik dulu aku selalu berangan nak jadik power rangers kaler pink tu...ok, sila jangan gelak...

23 pasang kasut tumit tinggi:

Elih Japahar said...

Imaginasi itu sgt pnting bg seorang arkitek/jurutera..pernah jumpa arkitek yg baru tengok tapak pun dah boleh buat lakaran bangunnn yg canggih...fuhh..

awat power rangers pulak hahahaha...ops! tergelak sori

tiefazatie said...

best pe berangan..hihi

sea_lavender said...

imaginasi tu bagus =)
lgi2 dalam mencapai kejayaan dalam hidup...Kte akn jd bersmgt utk terus berjuang dapatkannya..Insya-Allah akn tunaikn pe yg kte mahu setelah berusaha =_=

siti salwanie said...

hahahahhaahahha..
ok aku dah gelak !!

sleeping_maniac90 said...

brimaginasi tuh best hehehehe

Bro ahmad said...

mungkin impian kau akan tercapai hihii...super mak boleh la XD

aimie amalina said...

huuuu
yess!
imaginasi itu pntg utk buat lukisan kejuruteraan yg rumit tu
hehehehe

Gadis Berkaca Mata said...

cikgu Fz GBM masa kat matrik ckp.. imaginasi tu penting untuk pmikiran yg lebih matang!:)

zahidah seran said...

suka berimaginasi jugakk...
eh tapi rahsialaa apa imaginasi kretip akak tuu..=P

Aki said...

Ok Kak Soly,kalau macam tu,kite sama.. Aki dok imagine jadi power ranger warna putih tu.. yang pisau die boleh wat seruling.. ha ha ha.. :-p

Nadzirah K. said...

jom berimaginasi :)

JIJI YU said...

tinggi imaginasi mu

Ezad Skytech said...

imaginasi tu memang penting...tu yang buat kita berfikiran jauh..:D

sergeant keroro said...

hehe, dulu suka beranganjadi mad saintis.


haha :P

Kancil 8349 said...

kerana imaginasilah, terhasil teknologi terkini...yang mana sebelum ini tidak terfikir oleh orang lain...ndak salah kalau kita nampak kawan kita berangan2...kot2 ia menjadi realiti..

sue perbs.. said...

berangan itu perlu.. hehe..

Amy Syaquena said...

berimaginasi tue sesuatu yang sungguh menyeronokan hehe...

Ini Kisah Tia said...

bukan budak2 saja . Tia pun selalu fikir macam tu . yelah , bangunan tinggi2 kalau tetiba tumbang cemana agaknya ea?

adwafarahin said...

aku pon suke berimaginasi tp segan nk bg tau org hahaha

saya cello191 said...

imagine and cuba jdkan mende tu reality~~
^^

siti kektus said...

sama lah masa kite waktu kecik. imaginasi entah pape.

ss tau kan bulldozer tu? kite selalu terbayang benda tu akan datang rumah kite dan robohkan rumah kite nanti. kalau nmpak benda tu je mesti lari. hehehe

..ika itu aku.. said...

dlu kecik2 suke tgk doraemon..
kn best klu dpt poket cm doraemon..
ad pintu ajaib blh g mane2..huhu

Syuxer said...

imaginasi ku semakin tumpul hhehe..