Sunday, October 16, 2011

Study hard, study smart

Assalamualaikum...

"study hard, study smart"..... Gelemer aje slogan tu tak kira di mana kite berada.... Tapi, ada bezanya study hard dan study smart ni....of coz la dari segi ejaan dan sebutan kan...(loyal buruk sat)

Study smart :
Permulaan belajar sejak dari awal.... Contohnya, bagi adik-adik nak SPM, persediaan dah dibuat sejak form 4 lagi... .Paling tidak awal tahun form 5.... Paling komang la tu orang terengganu kate..... Yela, form 4 tu ade lagi sisa nak bergembira sebab PMR dah lepas kan.. :)...

Pokoknya, bagi yang study smart, anda ada kelebihan tersendiri....orang lain baru nak menggelabah di saat akhir nak peperiksaan, anda boleh sengih sambil bace komik ka, sebab semuanya sudah tersemat rapi dalam otak....

Tapi, Jangan riak dan takkabur sudeh, nanti Tuhan tarik balik ilmu tu baru tahu..

(gambar hiasan)

Study hard : Orang yang study hard ni biasanya fofular dalam kalangan study last minute la.... Esoknye nak final exam, malam ni baru nak bace....

Kalaulah otak tu macam tisu... Boleh serap segala ilmu dalam sekelip mata, dan perah secukup-cukupnya dalam exam, alangkah indahnya terasa hidup ni....

Tapi Allah maha adil.. Dia nak semua manusia atas dunia ni, berusah barulah akan dapat hasil setimpal usaha... "man jadda, wa jada"...(betol ka aku eja? ).....

Nak berjaya jugak kena ada target ..... Ni target aku bagi semester ni.......siap buat notes kat desktop lagi.... Kalu boleh nak score A aje semua......

(koya aje nih )

At last but not least, to my boy "Ahmad zharfan Areef" :


"esok jawab exam final leklok........Ulangi kejayaan lepas, score 100 dalam semua subjek yawww......"

With Love : Cik teh


P/s : Teringin nak tengok real steel ... Ade sape-sape nak teman? (kihkihkihkih)

38 pasang kasut tumit tinggi:

Kathy Tuah said...

sy dulu suka sgt study hard..sbb tu result suam2 kuku je -.-'

faridah nazurah said...

setiap org ada cara belajar yg tersendiri..tak semestinya kena struggle sgt. tapi kalau yg slow learner ni jgn lak nak belajar mcm org yg cepat tangkap. betul kan? hehe

mr.libra said...

ngpe perbandingan sistem ekonomi islam target b je....ngpe x a gak..huhu

Azzah said...

wowo pandainya dia..100 semua subjek

Azzah said...

wowo pandainya dia..100 semua subjek

bobiedanbad said...

hehe say study last minute

SoLy SoLicious said...

@mr.libra sebab lec mcm hmmm... susah la..hee

Nadzirah K. said...

selalu study last minute,hehehe...
harap dpt capai target :)

Kalamhati said...

all de best!=)

zahidah seran said...

kalo akak dulu subjek yg dicintai study smart.
yang kurang dicintai study hard...

all the best soly!

emy|farid said...

dulu selalu study smart! gud luck

cik najihah said...

waw..target die..gemilang hihi

K O R I E said...

malas nak study smart..
suka study last minit jugak ^^

hehe

Ezad Skytech said...

sy suka stail study hard...hee~

muhamad hanif said...

Errr,

aku.aku.aku tak suka stdy.


LALALALLALALAA.

Mya said...

all the best wishes inshaallah =)

NasZ said...

saya antara yang studi last minit. hehehe.

MOHD NASER.com

Selendang Merah said...

Sm pon dulu selalu stdy hard jew...nak stdy awal malas..tapi sekarang dh mula stdy smart lak..hehe

aniki said...

aku suka study hard baru thrill..haha

Pocket said...

lagi baik doa :
'bagi la otak ni download ilmu selaju TM Broadband :D'

lagu baru tiga puluh saat woo!!

merahitujambu said...

betul!!!kita kena usaha...baru hasilnyaa mantap!!

Acik said...

sape gadis ayu posing kat tangga tu?

eh, ubah sket target first sem tuh, jadikan sumer A hokeh! :)

Acik said...

owh, soli BOLEH! :)

sue perbs.. said...

sy selalu nak study smart tapi tetap study last minit jugak

oli-go said...

rindu zaman belaja...

maszull said...

salam soly...wah study smart yer n dpt score markah..:)

Munna said...

goodluck soly =)

aleen aiden said...

aku xpnahnye nak study smart.asal da nak exam baru nk start study.h3

ILA HonEyBuNNy said...

bagus2.....idop neh kena ada target kan...n kata2 semangat...hehe

dulu selalu stdy hard tau...esk nak exam mlm baru nak baca..skrg xdah....stdy awal2....wat esmen pun awal..ehheh

: : sang drama king : : said...

wahh . skit nya sbjek~

gud luck yea . :D

fiezah91 said...

aha, dulu suka study last min. hehe

H.J said...

study smart yang aku pilih walaupun kekadang ada gak stdy hard..haha

Warna Warni Kehidupan said...

Moga berjaya ya

[sutera kasih] said...

sy dulu pun suka study last minit, sebab tu la bila kena tanya apa2 hal berkaitan apa yg dbljr, mcm mustahil sy blh ingt..keburukan study last minit :(

Zul Fattah said...

do the best n wish u gud luck..
hehe...:D

siti kektus said...

dulu study smart. tp sejak dua menjak ni jd study hard lah pulak. =_=

aimie amalina said...

yawwwwwww!
gud luck soli!
insyaAllah pasti boleh punye
semart ke
hard ke
due2 pon bagus
so...stdy molek2 na =]

Lyana M said...

sy suke study last minute jugak.
tp lg nk dekat minit2 terakhir before nak masuk bilik exam, lg la gelabah semacam je *keburukan study last minute*
kdg2 tu, ble esok nk exam, hari ney baru nak study,
tk sempat nak revise secara detail pun every topics.
sebab tu result ala-ala cukup untuk hidup je.
:D