Saturday, October 8, 2011

Tak luput dek zaman

Assalamualaikum....

Agak-agak la, ade tak lagi budak zaman sekarang yang pandai baca jawi?.... hm.... Dulu zaman sekolah, kalau jawab exam Pendidikan Islam dalam jawi, cikgu aku bagi markah extra..... Sebab nak menggalakkan penulisan jawi sebenarnya.......

Sebagaimana yang korang tahu, aku ni budak ekonomi......... Tapi, suatu hari, aku masuk satu kelas tutorial dengan seorang lecture ni........ Nak dijadikan cerita, lecture bermurah hari gile tulis nota kat kami dan ciap fotostat dan bahagi-bahagikan antara kami dalam kelas........

Yelah, sebelum ni mane nak ade lecture rajin bebenor macam tu...... Biasanye lecture lain akan taip nota dan upload dalam SPIN (aplikasi tuk student UKM) dan kami download aje nota dan print sendiri.........sob sob...

Happy punya dapat nota......


tetiba......

















Hamik kaaauuuuuuu..........

Nota tulisan tangan dalam jawi gitu........ 4 helai kesemuanya fully jawi.........terlopong dan ternganga la aku......... Mane lah sebelum ni dapat nota tulis tangan dan jawi..... this is my first time tau kat Universiti ni........ Aku mula gelabah......yelah...lame benor tak bace jawi.............

Tilik duk tilik, alhamdulillah, dapat jugak aku baca.........Bangga weh........... Tajuk die tentang "TEORI HAK".........


P/s : kome reti baca jawi?

23 pasang kasut tumit tinggi:

i'm anabella cruz said...

spnjg ak kt ukm xpnh kot dpt notes cm 2. mst ec fpi op?

ijA said...

reti..sikit-sikit juga baca..hahha..dah lama x baca jawi..

Azzah said...

reti jugak tapi lambat giler nak habiskan baca

Nadzirah K. said...

mestila reti..hahaha..
terbangga plak..:)

EyqaLuvender said...

hehe...boley je bce tu...
slow2...last bce jawi tym form 5 dulu lah... :)

JIJI YU said...

haha besnya baca jawi

Elih Japahar said...

Baca pelan2 lah ye..rajin juga bagi note dlm tulisan tangan hehe

sea_lavender said...

Alhamdulillah...blh la..tapi da lama tinggal jgk..kdg2 lepak kt library bce utusan melayu ade jawi tu...hehe=D Mngimbau zaman g sek agama waktu sek rendah..

yua said...

ber'jawi' lah mu kat fpi tu yer :P






p/s : awat kena sign in google bagai nk komen? ak ni da la pesen mls nk sign in :P

NasZ said...

reti tapi memang lambat nak baca la. hehe.

MOHD NASER.com

zahidah seran said...

alhamdulillah...masih reti baca jawi..=)

faridah nazurah said...

hehe nasib baik sis memang reti tulisan jawi. kalau x memang tergaru2 kepala kan. takpe takpe dtg sini nak ucapkan selamat menilik ehhh :)

bobiedanbad said...

masi boleh baca

[sutera kasih] said...

wahhh..xpenah2 dpt note kuliah dlm jawi..hehe

sy msh reti heee

mr.libra said...

wah...terbaek r....kan best cmnie...xde r ssh2 nak bce dlm english...confirm2 dh melayu..huhu...

cik najihah said...

lame x tulis jawi huhu rindu pulak

Ini Kisah Tia said...

Tia suka gile dengan bahasa jawi ni . wee ~

aimie amalina said...

weeee
bes3!
nmpak keunggulan Islam terbilang
heeee =]

aniki said...

aku tak reti baca wehhhhhh...

siti kektus said...

wah. tak pernah kot lecturer bagi nota jawi. hehehe :p

Dzarief Zuhdi said...

perghhh.. aku suka gila kot baca jawi.. best.. sbb mencabar otak klu baca laju2.. hehehe

My Name is Mar said...

Woahhhh~~
Rindu giler nk baca jawi..
BTW, SS 3rd year fac ekonomi eh?..
Woaaahhh~~
Wa pun 3rd year gak tapi ada lagi stahun ag..
Course wa 4 tahun-_-"

AzizMostafa said...

Utamakan Tulisan Jawi
1. Membandingkan dengan Rumi:
• Jawi lebih indah, lebih mudah, lebih menarik.
• Rumi = 26 +A+B+D+E+G+H+Q+R = 17×2= 34 bentuk berdiri sendiri.
• Huruf Arab + 6 Jawi – titik-2 = Sahaja 17 bentuk yang manis + tari-menari.
• Tidak seperti Rumi, Jawi suka bercantum.Hanya ekor perubahan…
2. BM adalah bahasa fonetik, seperti Arab. Cara terbaik adalah ditulis (dan dibaca) dalam Jawi
-
Tetapi kebanyakan orang Melayu + Indons tidak mengetahui.
Suka share?! Sila join my dropBox.