Monday, November 21, 2011

Masak-masak

Assalamualaikum...

Selamat tengahari !!!.... Dah makan ke belum ?.... Time-time ni biase lah orang ofifice ngah berehat-rehat makan+solat... Ibu-ibu kat dapur lak ngah kalut sediakan makanan ye....

Alahaaaii... Dolu-dolu, time cuti je, waktu ni lah aku kalut ha.... Mane tak kalut.... Jadi suri rumah part time..... Kena pikir nak buat lauk lah..... Ikutkan hati, masak sama aje tiap-tiap ari kan...(*kejam nye aku).....
Ape yang seronoknye jadik suri rumah part time ni?....

Time ni lah kite boleh asah bakat memasak, mengemas rumah , pendek citer menguruskan rumah tangga la katekan....Boleh ler ringankan beban mak kite ye..... (*lelaki pun tak terkecuali)

Dolu-dolu time budak-budak belum matang ha duk main pondok-pondok, masak-masak bukannye real pun kan...

Ingat lagi aku dengan budak-budak kampung aku dulu tika main masak-masak ni..... daun kononnye jadik sayur.... Ranting kayu kononnye jadik daging ka ikan ka..... Beras takdak, pasir pun boleh buat nasi kononye.....

Lepaih tu, mak aku pun mengamuk la kalu tudung periuk hilang, sudu tak cukup kat dapur.... Kerja kami leeteewww....haha

p/s : tibe2 gelak sendiri bile teringat zaman kanak-kanak pra-matang dolu-dolu..teeheee

33 pasang kasut tumit tinggi:

Diana @ bilakukatacinta said...

sebab air tgn akak lah..hubby akak semakin buuulattt...

miss kinah said...

mmg best time kecik2 dulu.hehhe

bila besar ni, pening gak pk nk masak ape..

masak ape yg ade, jd se creative mungkin. men reka je bahan2..aslkan dpt mkn.hehehe

miss kinah said...

mmg best time kecik2 dulu.hehhe

bila besar ni, pening gak pk nk masak ape..

masak ape yg ade, jd se creative mungkin. men reka je bahan2..aslkan dpt mkn.hehehe

shaFazie said...

dah leh kawen nie :D

AyiLarimA said...

Soly ~~
Ehh silap, Chef Soly.. haha..
Entry nye seciput je, tapi mcm ade isi yg t'sirat je. hehe.

Teruskan usaha ntok memasak ye, even bukan mggu cuti.. :D

Anum said...

hehehe
dah leh kawen

Nurhasliza Jeffry said...

Tahniah Chef Soly.. Bakat untuk duduk dapur tu dah ade gayanya.. Tingkatkan usaha ok.. Kehkehkeh..

Munnafendy said...

hahahaha...sama pulak zmn kecik2 kita...sudu n tudung periuk kalau tak hilang, itam kena asap..konon masak atas tu hehe

Iffah Afeefah said...

Haha teringat mcm2 bile bace

Cik Zety said...

huhu, doodle masak ape tu. macam sedap je gayanya :)

tieykah said...

dulu tyme kecik2 selalu masak jemput2 jep

:D

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alhamdulillah..kalau orang dah bekerja nie, makan kedai je la jawabnye..xde masa nak masak..:-)

Anak Wak Mail said...

kecik-kecik aku tak suka main masak2 menjadi-jadi sampai besor..hahaha..;P

MSS said...

budak2 anak jiran tetangga kalau main masak2 kat rumah tu dengan selambanye petik orkid2 atok buat kerabu kot...

dah la orkid susah nak berbunga punya y dipetik..kejam kejam..bebel2 atok orkid kena petik...XD

Miss Nadya said...

masak sedap2 k..:)

jom join Contest Klik Dan Like Fan Page .

new entry :: perlawanan akhir Malaysia vs Indonesia sea games 2011

oli-go said...

mase kecik2 suke men masak2, bile dah beso maleh bebeno nak masak..kenape ye..

Liyana Zahim said...

Mse kecik2 dlu sy tak men msk2 tp sy men buat umah atas pokok.. Jhnm pokok org kt taman.. Wakakakaka~

Acik said...

acik dulu curi-curi masak kek pakai tepung ngan milo ... chef konon! :)

Rosalia said...

smela kita :D hbs pokok bungan mak di cabut.hahahah

Juliet_iRa~" said...

ehehe..
btol2..

msk daun kat dlm tu..kekeke..

lawak la..

Freaky said...

syoknya dapat masak dapat makan dan dapat enjoy makanan.. haihh

cik najihah said...

wah..bole ajar sy ni

Ezad Skytech said...

suka main masak2 ye SS masa dulu2...heee~

zahidah seran said...

akak penah main masak2 dgn sepupu.
panggang ayam betul2 curi sikit ayam yg diperap utk majlis kenduri..kehkeh...

Lea Isnawi said...

kena cukupkan ilmu memasak di dada dulu sebelum kawen

hehe

Rtp Farra Arisha said...

kekadang, buat kerja rumah such as cooking, folding clothes and etc is more fun than going outside and hanging out with friends or somebody else..ngehehehe.

EYFAalias said...

masa kecik2 ta penah main masak2. jeles nyaaa! selalu kecik2 main digimon aje dengan budak laki. sebab kat umah xde budak perempuan. huhu'

Nadzirah K. said...

hehe..masa kecik2 dulu selalu main masak2 ni..:)

sue perbs.. said...

hehe.. dh boleh kawen ni.. calon isteri pilihan ni..

Aki said...

ape klas masak pasir.. kitorang main masak2 dulu,g tengah hutan,masak nasi betul2.. masak lauk betul2.. makan betul2.. Ha ha ha.. pastu sakit perut.. mula2 je la.. dah lama2 tu,pergh,dah pro,skali masak kat umah,mak tekejut gile.. :-p.. Ha ha ha..

^^eKaTiKaH^^ said...

huhu, pandai masak salah satu extra mark untuk jadikan isteri..hehe..btw, comel doodle sys tu.. ^^

aimie amalina said...

howaaa
teringat mase belajo dulu
mang suke msak curi2 kat ostel
hehehehe

My Name is Mar said...

Baru perasan..
SS punya doodle makin comel^_^