Tuesday, November 22, 2011

Musim kronik

Assalamualaikum...


Sekarang dah bulan 11.... Tup tup dah masuk bulan 12..... Then Awal bulan 1, kami-kami dah final exam..... Memang terasa cepat je mase berlalu....

Time-time cam ni lah terasa sebeban-bebannye segala kerja/urusan/assigment/presentation yang perlu disiapkan dan di submitkan pada masa yang ditetapkan... Segala macam masalah akan timbul lah pada waktu ni....

Lagi teruk kalau kerja-kerja yang tertangguh dolu-dolu yang tak disiapkan..... Haishh....Memang itu lah kerja student ye... Suke wat kerja last minit.... Aku pun termasuk sama...

Kalau aku ada masalah, ape yang aku buat ialah, cuba cari jalan penyelesaian yang seberapa mungkin.... Kalau kena pusing tempat sama 2, 3 kali pun aku sanggup...Asalkan setle masalah....

Kadang aku let go aje masalah tu.... Bagi aku, biarlah masa yang sendiri selesaikan masalah tu..... Lagi mujarab , dekatkan diri pada Allah...Tuhan yang maha Esa.... Dia yang Maha mendengar lagi maha mengetahui... Adelah tu, ujian yang nak diberikan pada kita sebab DIA tahu kita mampu hadapinya...

So, bila de masalah, dont try to says "why me??".... Berani lah hadapi masalah tu.... Aku pernah dilanda masalah sehinggakan aku menangis dalam tidur... Sumpah tak tipu....

dan aku simpan lagi mesej dari mak aku ketika aku dilanda masalah baru-baru ni...

"jangan lemah semangat..apa yang berlaku ada hikmahNya.. Kita saja yang tak tahu sebab Allah maha mengetahui,...Mungkin Allah beri kejayaaan cemerlang dengan kesungguhan kita , sebab tu Allah uji dulu supaya kita lebih sabar dan lebih tabah dan bersungguh-sungguh lagi...InsyaAllah..."

Terima kasih duhai bonda ku terchenta... Kata-kata tu sebenarnya buat penambah semangat aku untuk terus tidak jatuh dan berani menghadapi segala dugaan...

Usaha kita+tawakkal kita pada Allah+ doa mujarab dari ibu sebenarnya jalan terbaik dalam menghadapi sesuatu masalah.... Dan satu lagi, senyum lah pada semua orang... Jangan jangkitkan kite punya masalah pada orang lain pulak ^^

Jangan putus asa !! .... Just face it with a bright SMILE :))

p/s : Dah macam ceramah ape ntah...(*lame x mengarang panjang)....Anda memang hebat jika baca sampai habis

28 pasang kasut tumit tinggi:

^^eKaTiKaH^^ said...

betul tu usaha, tawakal dan doa dari ibu bapa itu penting...huhu :)

fiQ'Ra said...

yupp.. teruskan usaha..jgn putus asa.. nway gud luck :D

Cik Rose Cute said...

Usaha tangga Kejayaan okey.....Kuatkan Semangat...

gedek! said...

uncle tertidor waktu menangis...

sue perbs.. said...

yeah.. masalah2 tu kdg2 mnjadikan kite lgi kuat..

HasrulHassan [HH] said...

mcam baca artikel motivasi lak .. hehehe

ABU said...

tak pe take ur time, jgn kengkabut.. buat satu satu dulu..ok, good luck

si ngokngek said...

hikhok~~bulan 12 nk terima result<--lg ketaq dr terima assigment,hahaha..betol tak


apa yg penting usaha dlu,then bertawakal..buat sehabis baik..tp jgn salahkan takdir pulak..huh!!mcm setazah pulak

goodluck sis~~

Mohd Izzar said...

yup..sma la gn aku jgk..hoho..
gudluck exam nti..hehe

Pondok Usang said...

teruskan perjuanganmu dik.. =)

Aki said...

Aku hebat!! ^_^.v.. Ha ha ha.. Ok2,first, GUDLUCK KAK SOLY!! (teriak satu UPM)..

second, Masalah itu,bukan untuk dikeluh-kesahkan tapi untuk diselesaikan.. So,be cool, have a steady mind, and do it your own style..

third, God is Good,all the time.. So,berdoa lah banyak2.. Tapi,jangan berdoa pastu duduk tunggu balasannya.. Itu munafik jadinya nanti.. Kena usaha gak..

And paling penting, Ingatlah Aki dalam doamu.. Ha ha ha.. ^_^.v..

p/s : Aki biase je baca ceramah-ceramah semua orang ni.. :-p.. sampai habis..

ir yien 9897 said...

jangan berputus asa.. jadi kan belajar itu teman yang mengembira kan..

good luck yerh utk final nnti :)

ciK LyndaWawa said...

nway..gud luck...=]

shaFazie said...

yup..jgn pts asa,kuatkan smgt...soly boleh yakin boleh :D

Anum said...

betul2
usaha, tawakal dan doa

Niena Pengembara Ilahi said...

msa study dlu.. bln 12 adalah bulan yg menakutkan..

apa2 pun kuatkan semangat :D

aizamia3 said...

sekarang cuti sekolah, jalan tak jem.. kepala tak semak.. tahun depan siaplah.. hehehe...

Saiazuan said...

you know, bulan ni membuatkn aku trauma ngan word love. mayb love tu musim kronik aku..huhu

Bui Junaidi said...

terbaik kata2 mak soly tu..wajib disimpan sampai bila2..bila terasa down jer,baca ayat tu,sure terubat lara hati..*_*

cik najihah said...

dulu selalu sy pertikaikan kenpe sy..tapi skang sy redha je

hira said...

samalah kita. nak final exam dah bulan 1 ni. hehe. tapi sama juga dengan why me tu. tapi alhamdulillah ada hikmah apa yang dah berlaku :)

MamaEma said...

good luck for your exam..do the best

Bro Ahmad said...

Yang penting semua pekerjaan disertai minat dan usaha..pasti kejayaan datang dengan sendirinya

Anak Wak Mail said...

yeah!!saya baca sampai habis..

masalah memang sentiasa ada,,kita kena hadapi dgn tenang..;)

Nur farahiza said...

teruskan useha , jgn patah smngat , heheh :)
folow u

Fad said...

jangan lemah smgt ek...chaiyok2! hehe

Daddylicious said...

teruskan terus...

My Name is Mar said...

Hurmmm... Sama arrr... Agak tension lately ni..
Banyak assignment perlu disetelkan-_-"