Monday, December 19, 2011

Kenapa wonder pets boleh kita tak boleh?

Assalamualaikum...

Selamat hari isnin... Tahukah anda semua, bahawa hari ini adalah permulaan bagi minggu terakhir pembelajaran di UKM dan Universiti yang sewaktu dengannya........ Minggu depan dah study week...... Minggu permata januari 2012 dah final exam tau !!.... Sungguh scary...

Bila sebut minggu terakhir, minggu-minggu ni lah paling kritikal bagi pelajar.......Mane idaknye, nak submit assigment yang berlambak, presentation dan sebagainya........

Yang paling leceh bila kerja berkumpulan...

Apa korang akan buat jika :

ada group seramai 5 orang.... Tapi yang buat kerja 2 orang je ?.....

ade pulak group 3 orang tapi seorang je buat kerja...... (@#^$&$*(()@ ???

Ape maknenye kumpulan tapi kalo kerja tu sorang-sorang buat.... tak buat sama-sama..... Baik tak payah buat kumpulan kalo macam tuh..... Selalu sangat terjadik benda tu semua even kepada diri aku sendiri.....

Sape tak pernah nengok wonder pets ??....

Wonder pets, sebuah cerita kartun bukan sebarang hiburan sahaja... Tapi motif utama penyampaian adalah untuk memupuk sikap tolong-menolong dan kerjasama... Teamwork.....

So, cuba kita aplikasi dengan persekitaran kita..... Kenapa perlu ada kumpulan kalau masing-masing tak berkerja as a kumpulan....Macam "sleeping partner"........Depa goyang kaki, nama kompem masuk senarai muka depan kertas kerja..... then dapat markah free free aje.....

Cadangan aku :
  • Lantik seorang ketua yang boleh diharap...kalau ketua goyang kaki jugak, hancuuss la....
  • Agihkan tugas dengan adil dan saksama..
  • Jelaskan skop kerja masing-masing....
  • Kalau tak paham, lekas-lekas bertanya...
  • Sape tak siapkan part masing-masing , jangan letakkan nama depa dalam paperwork tu.. (biaq depa rasa )
  • Bagitahu lecture jika ada sleeping partner... *sampai bila kita nak tolong dia dapat markah free camtu aje sedangkan kita bermati-matian..
  • Walaupun depa sahabat baik anda sekalipun, dah kalo goyang kaki tak buat kerja, just nak ignore je ke ? sampai bila ?
Kadang bila kita terlalu baik/berlembut pun tak de gunanya kalau kepala kita dipijak-pijak ibaratnya, bila depa sanggup buat kerja lepas tangan je kan...

P/s : Kasihan salah seorang sahabat aku...katenye " Aku berserah pada Allah jelah.."

"Redha itu ikhlas.... Pasrah itu menyerah"...

34 pasang kasut tumit tinggi:

shaFazie said...

Biasalah tu..Tapi tang nk markah depa2 yg tak buat kerja yg lebih2 pulak.

-sabar k soly-

mizzkechique said...

ada pengalaman mcm ni.. slee[ing partner.. sakit jiwa sgt.. bila prensentation, dia sebok nk present.. for sure dia yg dpt nama.. demmm

Selendang Merah said...

dulu sm buat macam cadangan soly bawu lah keje 2 boleh siap..kalau tidak semua pakat tak mau buat...

kadang2 sakit hati pon ada..

Anum said...

serahkan pada allah semuanya

Yatie Awang said...

akak setuju...apa yang penting ...kerja sama

deqnoor said...

suatu ketika dulu DN pun pernah happen perkara yg sama... sabar ye... :)

azu said...

susah betul klo dpt sleeping partner ni..nk score byk, tp xmo contribute..tension kan..tp cerita si student mmg mcm2..so lucky klo dpt team mcm wonderpet..ape pon sume boleh!

wanni. said...

saya setuju, perlukan ketua sebagai mastermind agar kerja x hancus, hehe

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

tu yang suashnye kalau jadi budak pandai n rajin ni kn.. haha.. lagi satu budak lurus bendul selalu jadi mangsa keadaan.. hehe

diana said...

tapi kadang2 tak sanggup nak buat sampai tak masuk kan nama dia dalam paperwork..kan??kesian...
heheh

hira said...

haha. saya baru je buat entri tu untuk esok. tapi tu la, manusia sekarang tak reti nak bersikap prihatin sikit. tak ada kesedaran, mungkin? hoho

J.Syazwana said...

huih mana boleh buat camtuh.
dulu saya geram sangat saya tak tulis pon nama group mate saya sebab dia tak buat kerja. dah la foreigner. pemalas betol. huhu

mynameismy said...

RE:

Errr... tinggal 1 bulan 4 hari lagi la.bukan 4 hari lagi.. kalau 4 hari lagi alamat xkawen la persiapan xsiap lagi..-..-

nini said...

kalau mampu bersabar teruskan sabar...kalau tak mampu, kena ambil inisiatif try to slow talk wit them....n ugut tamo letak nama depa kalo tamo wat keje...=p

Ezad Skytech said...

geram kalau ada sleeping partner ni...buat kerja tak nak...markah nak...huuhh...pernah jugak la merasa kena macam tu...

Abg Stalker said...

student assessment penting.penilaian berdasarkan kwn2 segroup.mrkh pun kwn2 dlm group tu yg bg.so bole detect la spe sleeping partner. :)

cik najihah said...

ase nak tumbuk muke orang yg x buat keje tu kak hee

aimie amalina said...

solychaaannnnn!
baru rini dpt mai siniii
rindu2 :)

hayoooo..keje kumpulan mang x kan lari kemana ke kan
runsing sgt kalo jadi kan
aihhh...semoga keje kamu molek2 la ye..
ehh..selamat mghadapi pembelajran di saat akhir
hehehehe

maszull said...

assalamualaikum soly...mmg betul tu kalau ada ahli team yg mcm tu mmg x bestkan...:)

ABU said...

betul la yg ko cakap tu.. sleeping partner is useless..errr teringt pulak aku zaman study dulu2.. ni kes2 biasa...

btw, good luck exam..

siti kektus said...

ada je yg tak reti buat kerja. kalau tau tak reti, tanya lah. apa susah. aish.

Ain Zulaikha said...

dah biasa dah dengan kawan macam ni, tiap2 sem.. nyampah..

Ahmad Syuxer said...

memang bad luck la kalau dapat member yang goyang kaki dalam group..kita bersngguh2 cari resources, dia senang2 gi edit..

syuk dah kena dah benda2 gini, petuanya masing2 semua wat last minute hahah..baru semua ada buat kerja hhehe..mujurla ada ahli yang rajin cari resources banyak2 pahtu edit ambik point penting hehe

Munnafendy said...

ai pernah jadi camni soly...grup 5 org yg bgerak 2 org je..yg lain tgh discuss pun bantai tido...bengang betul

zahidah seran said...

memang ada sleeping partner ni...
masa belajar dulu Alhamdulillah dapat team yang ok..=)

syarifahsidrus said...

ni memang akan happens all the times kan.

NasZ said...

mmg ada. dl masa saya belajar kat uitm seri iskandar dl, saya terus report kat lecturer dan tukar group terus. kejam kan?

budak penjara said...

ko dok ukm bangi ke?aku baru g sana 2 hari lepas..sbb pak sedara ak keje ctu..kwn2 aku pon ramai kt ctu

ch!natsu said...

chin dulu ngan dak2 group, bergilir2 tdo settlekan keje.. oh tirngt those moment membuatkan chin rindu.. alhamdulillah dpt kawan yg ssh sng sesama.. :)

iPai said...

hee .. rindu laa plak kes2 macam ni kat U .. hahahah

biasa sangat tuh .. kadang2 kena kejam sikit, baru depa ni sedar .. in a way to memberi kebaikan utk jangka masa panjang kan .. kalau tak betulkan sekarang, bila lagi nak dibetulkan ..

apa2 pun berserah .. once 1 of friend told me this;
'Ia akan dibalas dengan rezeki untuk masa akan datang. Bersabar' N yes .. memang rezeki datang utk masa saya sekarang ..

all the best soly !!

keri ikhwan said...

Apa yg penting?? Kerjasama! :)

Zul Fattah said...

biase la tu.. kita kena tengok jenis kerja yg cam mana pulak.. nasihatlah mereka dgan cara yg baik..

semutsengal said...

Err,

bnda ni mcm dah biasa kan. taktau lah.

iMBobo said...

sbb worderpets selalu bekerjasama hehe