Thursday, August 16, 2012

Ceritera ramadhan : Big Apple, Iftar, Crown



Assalamualaikum....


Pejam celik, celik pejam.... Tinggal lagi 2 hari lagi untuk kita mengucapkan selamat tinggal kepada ramadhan.... Sungguh teramat lah cepat rasanye masa berlalu kan kan kan..... Awal-awal ramadhan lalu, aku rajin aje update blog.... Kemudian dah jadik sarang dah... Kasihan blog ni kan bertuan kan orang macam aku nih...haha..

BTW, sepanjang bulan puasa ni ada la macam-macam ragam nafsu nak makan itu,ini kan.... Hari tu aku tetiba duk mengidam BIG APPLE.... Punya la lama tak makan... Padahal tak mati pun kalau tak makan ha.... Dek kerana kepingin, lalu aku bersama teman tapi mesra Cik Hanan a.k.a Kang Sora telah ke Mid Valley..... Berjalan-jalan cuci mata.....Sambil melawat adik aku yang buat part time kat sana.... Lalu meredah sejumlah manusia mencari sekotak Big Apple.... Tercapai jugak misi aku setelah sekian lama.... Petang tu jugak aku beriftar la kononya dengan cik Hanan dan adik aku sendiri......

Yeah... dapat jugak....The Alien tu feveret aku ....
Exhausted sambil merenung masa hadapan...grrr...

Tamat sudah ceritera Big Apple...... Kemudian ceritera ber"IFTAR' pulak..... Dolu-dolu time belajar, boleh lah selalu jumpa sampai nak muak....sekarang, bila masing-masing dah berkerjaya (depa aje..aku je belum lg) nak jumpa selalu dah takde dah kan.... Plan dah lama....Tapi baru-baru ni la akhirnya berkesempatan lah jugak kami ni berbukak puasa sama-sama..... Tapi sedih lagi sorang takde....Si Little Chinta nun jauh disana membina kerjaya di Johor.....

So, kami-kami pun berbuka di The Chicken Rice Shop kat Kl Sentral.... Boleh la tahan ramai orang time berbuka tu.... Nasib baik la kami sempat dulu reserved....... Ok la tu kan....Sesetengah tempat yang aku pergi macam dekat Mid valley hari tu, tak kasi langsung nak reserved....First come first served pulak tu....


From left : Cikin, Dayah, tuan tanah, Zu
Order kami...Lupe pulak nama set die.... Yang penting kerabu Mango si Zu ade....

yum yum.... 
#Hugs

Sebelum Ber"Iftar", aku dan BFF Cik Hedayah berjalan-jalan sekitar SOGO KL dan Masjid Jamek..... Ramai la jugak orang....Al-maklumlah, bukan aku aje nak shopping raya , orang lain pun kan.... Tapi nasib baik la tak hari minggu.... Tak dapat dibayangkan kesesakan orang ramai time tu.....Lepas aje dapat carik kasut tuk my little sister kat sogo, kami pun bergerak ke jalan TAR nak cari tudung...

Bila ramai je yang pakai tudung bawal yang ade "CROWN" tu kan, terliur pulak aku..... Bukan setakat terliur nak pakai raya aje, tapi terliur nak buat sendiri.... Baru la eksklusif gitu.... So, aku pun beli 3 helai tudung bawal 3 tone, dan barang-barang gambar kat bawah ni.....

Bunga riben, labuci, manik, benang, jarum.. All cheapest and affordable

Selepas dapat barang-barang, aku pun mula la menjahit.... Mula-mula blur...Corak ape ye nak buat ni.... Last-last aku main hentam aje...haha... Malas nak pikir2 corak dah.... Tapi 1 aje nasihat kalu korang nak buat benda alah ni... SABAR.... tahap kesabaran tu kena tinggi... biasa la...nampak macam simple, tapi berejam-jam jugak nak siapkan...grr.... sampai naik lenguh belakang ha.... 

The Making of the CROWN...



Taraaaa.... Hasilnya,..

Hasil tak seberapa.. XD



At last but not least, nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN buat bloggers, pembaca-pambaca, dan untuk semua lah.... Maaf jika ada tersalah kata, tersilap bicara sepanjang hangpa semua baca entri-entri blog ni.....Kosong-kosong ya... ^^

Stylo la sgt e-kad raya ha....



13 pasang kasut tumit tinggi:

shafiqabdshukor said...

fuh.. shopping sakan....
hehehe

najihahfara said...

sakan die berjalan hihi

Fikri said...

Selamat bershoping, iftar, makan dan selamat hari raya :D





p/s: hasil xsberapa tu berapa? :D

EB said...

Cantik tudung awak.. ^________^

Luqeem™ said...

peh sakan. hehe. dah lama jugak tak pegi mid n makan big apple. last makan big apple akhir tahun lepas. huhu.

lama tak singgah sini. hee.

salam ramadhan and selamat hari raya! balik ganu la ye?

selamat pulang. :)

Kancilbiru said...

wow sedapnya makanan...hehhee

Clara Rella said...

sedapnya big apple. Terliuh seyh..

Btw, Selamat Hari Raya jugak akq...

Maaf zahir and batin ^^

✿ Milly Molly ✿ said...

Wahh rajin gila buat crown sendiri, cantek! :)

Btw, Salam Aidilfitri awak! Minta maaf salah silap ye..

Iefa Ujang said...

hamboiii mkn . yg psti big apple 2 super sedap ! ! ! :D

iPai said...

hamboi .. big apple .. hamboi ada corak2 lagi kat kain tudung ..

selamat hari raya soly .. maaf zahir batin ..

terima kasih sebab singgah kat blog kita yang dah usang tuh .. uhuhuh

shaFazie said...

cntikkk jahit kan utk azie skli hehe

selamat hari raya cik soly......:D

ct kektus said...

cantik lah ss jahit manik tu. kalau kite seminggu pon tak siap lagi agaknya.

Rebeca Pastl said...

The food looks delicious and I loved your handcraft!

Cheers!