Sunday, September 18, 2011

Teknik hitam putih gambar yang meninggalkan sebahagian warna sahaja.

Assalamualaikum.....

Selamat malam.... dalam entry "open house" siang tadi, aku ade post banyak gambar... (5 keping je pun..)....So, hamba Allah bernama ostaz jiji geli-geli ni mintak aku ajarkan mcam mane nak buat pic yang boleh kaler bahagian tertentu aje..... sebagai contoh :

Dari ini :

Kepada ini :
Pengeras yang aku gunakan :
  • adobe photoshop,
  • masa, dan
  • sabar...
3 perkara ni, kalau xdak, tak tau ler jadik lagi mane,...

Langkah 1 :
Pilih sekeping gambar.... kemudian klik kanan "open with" adobe photoshop..... kemudian, pada layer bahagian kanan tu, klik kanan pada layer tu... kemudian pilih "duplicate layer"..

Langkah 2 :

Setelah gambar dah duplicated,langkah seterusnya ialah klik pada layer pertama gambar.... Seperti dalam gambar di atas.....(biar kasi biru layer tu).... kemudian, klik kat bahagian bawah, macam anak panah kat atas tu....

Langkah 3 :

Bila dah klik kanan pada bahagian bawah tu, die akan keluar macam gambar kat atas.... then, pilih "black and white".....

LAngkah 4 :

Bila dah klik "black and white, akan terhasilnye 3 layer macam kat atas.... biarkan layer "black n white" kat tengah2 tu... Then klik pada layer atas sekali tu..(yang biru tu)..... Then , pilih pemadam, kat anak panah sebelah kanan.... then padam lah gambar tu sesuka hati korang nak tinggalkan warna mane pada gambar...

Langkah 5 : Dah siap??... save as JPG.. :)..sonang bebenor kan... heeeee

SEKIAN :)

p/s : Ostad jiji, kena belanja aku ni.... hahaha

22 pasang kasut tumit tinggi:

EyqaLuvender said...

awk,thanx share!
kte da lme nk try wat cmni...
kte suke!macehhhh ye :)

ijA said...

ooo.. cam tu..senang je..tetapi kita xde photoshop..heehe..kita guna waktu lain lah nanti..

cik najihah said...

cantik..tapi x pandai nak buat ngee

IMANSHAH said...

kamu berbakat

kotak bulat said...

da try.. senang bebenor upenya ye.

faridah nazurah said...

haha memang perlukan kesabaran nak buat benda alah nih

JIJI YU said...

nanti ko ajar menda laen la pulak sifuu

maszull said...

salam soly...n3 yg menarik n gambarnya dah jadi cantik...:)

Ezad Skytech said...

nak kena try ni..hee~

siti kektus said...

haha. nice lah ss. ni yg nk try ni. ;)

K O R I E said...

huhu.. stail ni..

nanti la nak belajar.. best jugak ni!

sue perbs.. said...

mcm best.. tpi tkde sortware adobe..

aimie amalina said...

waaaaaaaaaaaa
bagusnyeee ada tutorial segala nii
weee
cek solyyyy ajar lagi eh
hehehehe

Bob Merley said...

simple (=

missina said...

cantik gmbr tu,,,by the way backgrond br pun cantik,,,i likeee pink,,hehe

eVa said...

suker suker!! thx for sharing.. kat laptop sy ni ada potochop tp langsung tak pakai.. mmg buta bab edit2 ni .. hehe..

btw, dpt trima kad raya hari tu.. kad sampai tp sy dah kat kpg.. hehe.. trima kasehh solicious ;)

[sutera kasih] said...

mcm senangla..nk try la nanti..tp tgh pelik my CS4 xdpt nk open :(

Encik Luncai said...

biasa jugak buat..ikut tutorial kat youtube..hehe

ILA HonEyBuNNy said...

cantik...

pengeras sabar n masa tu lom ada lagi...hehe...(bajek bz lah ila neh)heheh

NA said...

Elok kongsi ilmu. Hehe Kak Wina belum sampai tahap ni lagi ambil gambar dan edit.

-wina1979-

Liza Razak said...

thanks for sharing..tutorial yg berguna sgt utk saya !! :)

Munna said...

sng je rupanya eh...thanks soly